Hősök

2023.04.19. 15:14

Tűzoltóvallomás az M1-es tömegkarambolról: a döntések itt másodpercek alatt születnek

Az M1-esen történt márciusi karambolról és egy decemberi lakástűz tanulságairól is beszélt Csordás János tatabányai tűzoltó alezredes a minap tartott képzésen.

Goletz-Deák Viktória

Kiégett és sérült gépjárművek az M1-es autópályán történt tömegbaleset után

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Az M1-es autópályán történt tömegkarambol tűzoltói eseménykezeléséről, és egy, a tatabányai Gál István lakótelepen nemrég történt lakástűz oltásának tapasztalatairól is hallhatott előadást a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltás-vezetői képzésén a vármegyei hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltóságok állománya. Csordás János tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő a Kemma.hu-nak is mesélt a két esetről. 

Március 11-én kora délután érkezett a tatabányai tűzoltólaktanyába a riasztás, hogy karambol történt az M1-es autópályán. Mint arról korábban beszámoltunk: a sztráda herceghalmi szakaszán egy porvihar miatt úgy lecsökkent a látótávolság, hogy végül 5 kamion és 37 egyéb jármű rohant egymásba. 19 jármű a helyszínen kiégett. A helyszínre a törökbálinti, a székesfehérvári, a fővárosi hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a Fejér vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálaton kívül Komárom-Esztergom vámegyéből is több egység sietett: a tatabányai, a nyergesújfalui, a bajnai egységek, illetve a Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is részt vett a mentésben.

Az összes környékbeli egységet riasztották: 10 tűzoltóság egységei, 4 mentőhelikopter indult a bajbajutottak segítségére. Győr és Budapest felől is érkeztek a tűzoltók és a mentők, hogy mindkét oldalról elkezdhessék az emberek mentését. Az alezredes elmondta, hogy ilyen esetben, amikor több parancsnokságtól érkeznek az eseményhez, mindig  van a helyszínen egy mentés vezető tűzoltó aki irányítja a beavatkozást. Az érkező szereket rádión tájékoztatják, így már mindenki kap információt a kialakult helyzetről, a várható feladatokról. 

− Ez egy teljesen összeszokott csapat, mindenkinek megvan a maga feladata a mentés során. Az M1-es balesetnél az első kihívást az jelentette, hogy eljussunk a baleset helyszínére. Sajnos hazánkban még mindig nem megszokott eljárás az autósoktól, hogy baleset esetén mentőfolyosót hagyjanak az érkező mentőcsapatok számára. Ez Németországban és Ausztriában már bevett  eljárás. Úgy gondolom, ha pár ember jó példával jár el, azt a többiek is követik. A leállósáv lenne egy másik lehetőség, hogy eljussunk a sérültekhez, de rendszerint ott is autósok állnak – mondta a tűzoltó. 

− Szerencsére ennél az esetnél is volt olyan, aki megfelelő időben észlelve a balesetet megállt, azonban a mögötte érkező már nem tartotta be megfelelő követési távolságot, és nem csökkentette a sebességét, ezért belehajtott a szabályosan megálló autóba hátulról, majd rátolta azt az összeütközött járművekre. Én úgy gondolom egy ilyen helyzetben az a legjobb megoldás, ha az autós megáll, kiteszi a vészvillogót, vagy akár  felkapcsolja a hátsó ködlámpát is, majd elhagyja a járművet és biztonságos helyre, a szalagkorlát mögé megy − javasolta a szakember. 

Az alezredes elmondta, hogy amikor kiérkeztek a tűzoltó gépjárművekkel a helyszínre, az első pillanatban sokkal nagyobb tragédiára, több súlyos sérültre számítottak.
− Mire eljutottunk a helyszínre már sokan kiszálltak a járművükből és biztonságos helyre mentek. Ez a lehető legjobb megoldási lehetőség, amit tehettek ebben a helyzetben. Egyrészt könnyebben fel tudtuk mérni, hogy kinek és hol van szüksége segítségre, másrészt őket már biztonságban tudtuk. 

Egy balesetnél mindig első az életmentés, ha szükséges ezzel párhuzamosan kell elkezdenünk a tűz oltását is. 

Az M1-esen is kigyulladt több autó, így ezek oltását is azonnal meg kellett kezdeni, hogy ne terjedjen tovább a tűz a többi járműre. A tűzoltó egy része az emberek mentésében, a másik pedig a járművek oltásában vett részt. A döntések itt másodpercek alatt születnek, hiszen másodperceken múlhat egy ember élete is − magyarázta a főfelügyelő. Hozzátette: kialakult helyzet kezelésében fontos szerepe van a rutinnak és az alapos kiképzésnek, ami minden helyzetre felkészíti az egységeket.

Csordás János tűzoltó alezredes a tavaly decemberben, Tatabányán, a Gál István lakótelepen keletkezett paneltűzről is beszélt. 
Mint arról korábban beszámoltunk: a lakásban mintegy negyven négyzetméteren pusztított a tűz, az otthon teljesen kiégett. A tűzoltók, miközben a lángokat oltották, még 24 embert ki is menekítettek a tömbből, és több mint egy tucat embert kórházba kellett szállítani.  

Segít a poroltó
Az alezredes a tűzesettel kapcsolatban is sok, a lakosság számára hasznos tanácsot adott olvasóinknak. Legfontosabbnak tartja, hogy lehetőség szerint minden háztartásban, lakásban legyen legalább egy tűzoltó készülék. Kiemelte azt is, hogy mindenképpen megbízható helyről vásároljuk meg az eszközt.
− Az elektromos tüzet vízzel nem szabad oltani, ehhez jön jól a porral oltó készülék. A Gál lakótelepen is az egész lépcsőházat beterítette a füst - eleveníti fel a történteket az alezredes, aki elárulta, hogy a lakásban egy idős hölgy lakott, akit súlyos füstmérgezéssel szállítottak kórházba. 
− A lángok terjedését a porral oltó készülékkel meg lehet fékezni, illetve egy füstjelző is nagy segítség a tűz korai észlelésében. Egy társasházi tűznél nagyon fontos, hogy minél előbb az összes lakót értesítsék és szellőztessék ki a lépcsőházat. A lakók ismerik egymást, tudják, hogy hol laknak idősek, vagy kisgyerekesek, akiknek segítségre lehet szükségük a menekülés során. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában