Évértékelő

2023.04.06. 13:10

Folyamatosan csökken a bűncselekmények száma vármegyénkben

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség a járványhelyzet jelentős javulását követően négy év után újra évértékelőt tartott április 6-án, amelyet a jelenlétével megtisztelt dr. Lajtár István legfőbb ügyész helyettes is.

Kemma.hu

Évértékelőt tartott a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Dr. Reszl Ildikó főügyész köszöntőjében kiemelte, hogy legutóbb 2019-ben volt évértékelő értekezlet, a pandémia és energiaválság okozta nehézségek mellett az ügyészek időszerűen, szakszerűen és törvényesen látták el a feladataikat, ezen túlmenően nagy hatékonysággal alkalmazták a büntetőeljárási törvény eljárást gyorsító rendelkezéseit. Az ügyészség megfelelt az egészségvédelem és takarékosság követelményeinek. A főügyész úrnő röviden kitért a főügyészség személyügyi és gazdasági helyzetére.

Dr. Széplábi Rezső büntetőjogi főügyészhelyettes a büntetőjogi szakág tevékenységét értékelve kiemelte, hogy a vármegyében az utóbbi 3 évben folyamatosan csökken, az elmúlt évhez képest 3,4 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. Az elkövetők száma 6.9 százalékkal kevesebb volt, mint a megelőző évben. Az általános csökkenéstől eltérően az embercsempészés bűntettének száma több, mint háromszorosára emelkedett.

 Az eljárást gyorsító jogintézmények közül a büntetővégzés hozatalára tett indítványok és bíróság elé állítások aránya együtt 76,8 százalékot tett ki. A vádemelések 21 százalékában az ügyészek az elkövető beismerése esetére mértékes indítványt tettek, amely nagy arányban előmozdította, hogy a bíróságok elsőfokon tárgyalás nélkül előkészítő ülésen fejezzék be az eljárást. A vármegye váderedményessége 99,71 százalék volt, amely az országos rangsorban a második legmagasabb arány.

Hadaróné dr. Izsáki Mariann közjogi főügyészhelyettes ismertetetést adott az ügyészség közérdekvédelmi, ennek részeként a törvényességi ellenőrzési, magánjogi, büntetés-végrehajtási felügyeleti tevékenységéről. A törvényességi ellenőrzés fogyasztóvédelmi, gyámhivatali, környezet- és természetvédelmi, továbbá a hozzátartozók között elrendelt ideiglenes megelőző távoltartással kapcsolatos, vadászati hatósági, ingatlan-nyilvántartási, szociális, és egészségügyi ügyköröket érintett.

 A hozzátartozók közötti megelőző távoltartás elrendelése érdekében 69 esetben lépett fel a főügyészség. A gyermekek veszélyeztetettsége miatti hatósági eljárást 62,5 százalékkal több esetben  kezdeményeztek, mint az azt megelőző évben. A főügyészség magánjogi ügyintézése során 2022-ben is törekedett arra, hogy a bírósági eljárást megelőzően perelhárító ügyészi kezdeményezést, civil felszólítást adjon ki annak érdekében, hogy a civil szervezetek és a gazdasági társaságok a törvényes működés helyreállítása érdekében önként orvosolják a jogsértést. Ezért a civil felszólítások száma  48,8 százalékkal, a cégjogi perelhárító ügyészi intézkedések száma 74,2 százalékkal nőtt. Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cégek honlapon közzétett általános szerződési feltételei vizsgálata eredményeként 9 per előtti felhívást bocsátott ki a szakág.  

Dr. Lajtár István legfőbb ügyész helyettes úr a hozzászólásában kiemelte, hogy a Komárom-Esztergom vármegye ügyészi szervei magas színvonalon látták el az elmúlt évi feladataikat, majd szólt az idén hatályba lépő jogszabályváltozások következtében az ügyészi szervezetre háruló feladatokról. A legfőbb ügyész helyettes úr a 2023. év feladataként határozta meg az időszerű, szakszerű, törvényes ügyintézés fenntartását. Ezt követően a legfőbb ügyész helyettes úr megköszönte a főügyészség valamennyi munkatársának az elmúlt évben végzett munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában