Embercsempész

2023.04.15. 07:47

Embertelenül szállított embereket - a Mária Valéria hídon már nem jutott át

Borzasztó körülmények között szállított 14 migránst az embercsempész. A Mária Valéria hídon akart átjutni velük. Börtön és kiutasítás vár rá.

G. D. V.

Embercsempészés bűntette miatt az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be az Esztergomi Járásbírósághoz annak a moldáv férfinek az ügyében, aki  14 migránst szállított illegálisan tehergépkocsival. Az embercsempész letartóztatásban várta a tárgyalást, amelyen a bíróság elsőfokú ítéletet hozott – tudtuk meg dr. Horváth Sándortól, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivőjétől.

A férfit 2 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélték, valamint 5 év 4 hónapra kiutasították hazánkból. A bíróság döntése alapján a lefoglalt tehergépkocsi és a hozzá tartozó indítókulcs az állam tulajdonába kerül. A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az jogerős.

A vádirat szerint a férfi összesen 14 szír állampolgárt vett fel Magyarország déli határán, a magyar-szerb határ közelében – pontosan meg nem határozható helyen – az általa vezetett magyarrendszámú, fehér színű, csukott tehergépkocsiba. A jármű rakterében Esztergomba fuvarozta őket, és arra készült, hogy utasait az Esztergom és Párkány városát összekötő Mária Valéria hídon átviszi, segítséget nyújtva nekik az államhatár jogellenes átlépésében.

A csukott tehergépkocsi rakterében ülőhelyek, ülések, biztonsági övek, kapaszkodó szerkezetek nem voltak. A raktérnek mesterséges szellőtetőrendszere nem volt. Viszont az oldalsó tolóajtó tömítőgumija nem volt a helyén, így az ajtó körül volt egy 2 centiméteres rés, azon áramlott csak be némi levegő.

A Mária Valéria hídon szolgálatot teljesítő helyi járőrök lettek arra figyelmesek, hogy a híd mellett található parkolóból egy teherautó vezetője folyamatosan figyeli őket. Feltűnt nekik az is, hogy a jármű raktere láthatóan túl van terhelve, továbbá a gyanús személy élelmiszert nyújt be a hátsó ajtón. A férfi letartóztatását a bíróság az ügyészség indítványára még 2022. október 7-én rendelte el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában