Közös akció

2023.03.15. 10:32

Pikó és fegyverek: Oroszlányba és Tatabányára vezettek a nemzetközi drogbanda szálai

Magyar és szlovák rendőrök egy közös akcióban sikeresen felszámolták azt a kábítószerbandát, akik a pikó nevű drog terjesztéséért feleltek a két országban.

M.B.

A bűnszervezet két vezetőjét is sikerült letartóztatni

Forrás: Police.hu

Közös akcióban számolt fel egy nemzetközi drogterjesztő bandát a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – számolt be az akcióról a police.hu. A bűnözők egy hónap alatt 30 kilogramm kábítószert terítettek szét a Csallóközben és a Nyugat-Dunántúlon, köztük Tatabányán és Oroszlányban is. 

A közleményből megtudtuk, hogy a múlt hétvégi akcióban – Győrben, Tatabányán és Oroszlányban – nyolc helyszínen 90 rendőr kezdte meg a nyomozást, és tartottak elfogásokat, házkutatásokat. Ezek során a helyszíneken kristályos anyagú kábítószert, 8000 eurót, 1,5 millió forint készpénzt, a kereskedelmi tevékenységhez szükséges eszközöket (tasakokat, mérlegeket), valamint kábítószerlabor kialakításához szükséges elemeket, illetve alkatrészeket foglaltak le a nyomozók.

Az is kiderült, hogy a szlovák-magyar közös akcióban összesen 150 rendőr vett részt, az említett helyszínek mellett pedig Debrecenben, Pécsett, valamint Szlovákiában is tartottak házkutatásokat és razziákat párhuzamosan. Ennek során további kábítószereket, eszközöket, pénzt, illetve fegyvereket foglaltak le. A KR NNI győri nyomozói jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel gyanúsította meg tizenhárom embert, akik többsége bűnszövetségben követte el a bűncselekményeket, de néhányuknál a bűnszervezeti elkövetés is megállapítható. A szervezetet irányító férfit, a 30 éves szlovák állampolgárságú Sz. A.-t, és élettársát, a magyar, 25 éves R. G.-t kihallgatásukat követően őrizetbe vették a nyomozók, és kezdeményezték mindkettőjük letartóztatását, amit időközben a Győri Járásbíróság el is rendelt. 

A két ország rendőrei egyébként február eleje óta folytattak nyomozást bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem megalapozott gyanúja miatt. A másfél hónapos felderítő munkának köszönhetően sikerült arra rájönni, hogy a szlovákok által vezetett szervezet az elmúlt egy hónapban legalább 30 kilogramm kábítószert szállított be Szlovákiából Magyarországra, és naponta egy kilogramm tételben értékesítette azt tovább különböző dílereknek Győr és Tatabánya térségében.

A szervezet a népszerű szlovák kábítószert, a pikóként ismert drog terjesztéséért felelt, aminek visszaszorításával hosszú évek óta küzdenek a két ország rendőrei. A pervitin nevű metamfetamin előállításának évtizedes hagyományai vannak ugyanis Szlovákiában, innen szállítják a kábítószert a szomszédos országokba, köztük Magyarországra is.

A KR NNI debreceni, győri és pécsi egységei a TEK Műveleti Igazgatóságának munkatársaival egyébként Baranya és Hajdú-Bihar vármegyékben három embert fogtak el, és hét helyszínen tartottak kutatásokat. A TEK-re azért volt szükség, mert az információk szerint három elkövető lőfegyvereket is tárolt otthonában. A nyomozók a kábítószergyanús anyagokon túl lefoglaltak tőlük egy elektromos sokkolót, illetve öt különféle típusú fegyvert is, köztük egy lefűrészelt csövű, sörétes puskát, egy Keserű forgótáras pisztolyt, egy Zoraki maroklőfegyvert, de még egy Mossberg pumpás puskát is, valamint a hozzájuk tartozó lőszereket is.   

Az akciónapokon összesen lefoglalt fél kilogramm pervitin kivonásával a rendőrök 1500 adag kábítószer piacra kerülését akadályozták meg, melynek feketepiaci értéke mintegy 8 millió forint. A nagyszabású művelettel a KR NNI győri osztályának ezen bűnszervezettel szembeni fellépése még egyáltalán nem ért véget, hiszen a nyomozók még vizsgálják, hogy a hálózat pontosan kiktől szerezhette be a drogot Szlovákiában, és azt is, hogy a dílerek itthon kiknek adhatták tovább. Így az ügyben várhatóan további gyanúsításokra lehet még számítani.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában