Bűnügy a múltból

2023.02.25. 20:02

„Élve nem lehetett az enyém, holtan igen” - a 17 éves lány halála egész Esztergomot megrázta

19 évvel ezelőtt, 2003. augusztus 10-én holtan találtak egy 17 éves diáklányt az esztergomi Vaskapu melletti szakadékban. A rendőrség másnap elfogta a 19 éves F. Györgyöt, akiről kiderült: bosszúból megölte, majd megerőszakolta a fiatal lányt. Az eset az egész várost megrázta.

Kemma.hu

Még évekig borzongva és felháborodva beszéltek Esztergomban a Vaskapu étteremnél történt gyomorforgató esetről, amikor a módos családból származó fiatal fiú, birtoklási vágytól hajtva meggyalázott egy ártatlan fiatal lányt, Gy. Andreát. A fiú élve nem tudta megszerezni, amit akart – így kvázi kivégezte azt, akit állítólag szeretett, majd magáévá tette a lányt.

Bulinak indult az este

A 17 éves Gy. Andrea 2003. augusztus 9-én szombat este gyanútlanul ment barátaival mulatni a Vaskapu étterembe augusztus 13-án este. Az este azonban tragikus és egyben az egész várost megrázó fordulatot vett. A fiatal lánnyal egy társaságban volt a város egyik tehetős családjának sarja, a 19 éves F. György is, aki már régóta ostromolta a lányt „szerelmével”. 

Andrea barátaival bulizott, éjjel fél 11 körül találkozott későbbi gyilkosával, aki kihívta őt, beszélgetni. A lány ezután eltűnt, barátai sem tudtak róla semmit.

Andrea nem ment haza, a szülei hiába hívták másnap mobiltelefonján. Végül bejelentették eltűnését a rendőrségen.

Ezek után felgyorsultak az események. A rendőrök végigjárták a lány feltételezett útvonalát, illetve a mobilját ismételten hívták, eredménytelenül. Ezután SMS-eket küldtek. Ekkor telefonált egy fiatalember, aki közölte: Andrea kabátja és telefonja is nála van.

Kiderült, hogy előző este együtt mentek diszkóba. Ott a lány ismerős társaságot fedezett fel. Beszélgetett velük, majd kiment az egyik fiúval – és nem tért vissza. 

Mint a fiatalember elmondta, ő is többször hívta a lányt, de Andrea akkor már nem vette fel a telefont. Tovább hívta a számot, végül az egyik hívás sikeres volt: idegen női hang jelentkezett. Kiderült: a készüléket a Vaskapunál lévő bokrok alján találták. Azt adták oda a fiatalembernek.

 

A lány ellenkezett, a fiú ölt

Ezt követően a rendőrök kihallgattak több fiatalt, akiknek az asztalához Andrea odament, a diszkó környékét a pedig átkutatták, még sötétedés után is folyt a kutatás a lány után. A gyanú pedig beigazolódott: rövidesen megtalálták a lány félmeztelenre vetkőztetett holttestét a hegy szakadékos részén, egy fán fennakadva.

Az újabb tanúkihallgatások során került a képbe F. György, akit többen láttak a lépcsőn lemenni áldozatával, erősen ittas állapotban. 

F. Györgyöt a rendőrök megtalálták a lakásán. A házkutatásnál előkerült a gyilkos szerszám és a férfi véres ruhája. Mindent bevallott, és elmondta: a lány elutasító magatartása váltotta ki benne az agressziót. A fiatalt azonnal őrizetbe vették a nyomozók, a bíróság letartóztatta. 

Élve nem lehetett az enyém, holtan igen... 

– mondta állítólag a megbánó vallomásában az esztergomi rém. 

Szerény lány, gazdag fiú...

Andrea édesanyja megtörten nyilatkozott néhány nappal lánya halála után a 24 Órának.

Minden könnyemet elsírtam már... 

– fogalmazott. Andrea édesanyja és féltestvére Süttőn éltek, a fiatal lány nagymamájánál lakott Esztergomban. Édesapját is rendszeresen látogatta, ahol két öccse is hazavárta – hiába.

A lány épp a harmadik osztályt kezdte volna a vendéglátóipai szakközépiskolában, a nyáron diákmunkával keresett pénzt. Udvarlója is volt. A gyilkos elvette a fiatal életet.

Nem tanították meg arra a törvényre, hogy nem lehet mindig, minden az övé. Arra, hogy más is ember, nem csak a gazdag. 

– mondta lánya gyilkosáról elkeseredetten az édesanyja.

 

Megerőszakolta a haldokló lányt

A gyilkos első tárgyalása 2005. március 4-én kezdődött a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon. Elhangzott, hogy F. György le akarta fektetni a 17 éves lányt, ezért egy erdős részre csalta. A lány azonban igyekezett elhárítani a szexuális közeledést.

György bedühödött a visszautasítástól, és azért, hogy Andrea ellenállását leküzdje, zsebkésével legalább kilencszer nyakon szúrta a lányt, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe. 

A vádiratban foglaltak szerint, miután halálra szurkálta, közösült a vérző haldoklóval. Észlelte, hogy áldozata meghalt, ezért őt a lábánál fogva az útról lehúzta, és egy lejtős oldalon a hegyről legurította. 

Híradás az elsőfokú ítéletről

A fiatal gyilkos ezután hazament, lefeküdt, majd másnap visszament a tetthelyre, ahol látta a szakadékban a holttestet. Ezt követően barátaival strandolni volt, ahol az éjszakai vidám buliról beszélgettek. Vélhetően fel sem fogta, mit tett, mert a tárgyalás előtti, írásbeli vallomásában még azt állította: nem akarta megszúrni, megölni a lányt. Állítása szerint véletlenül történt a sértett nyakának elvágása, nem is tudja, hogyan keletkezhetett a kilenc sérülés.

Egy vallomásában elhangzott: Andrea tiltakozott, kiabált, erre ő befogta a száját. A lány karmolászta, ezért vette elő a zsebkését, s többször megszúrta. 

A későbbi híradásokból kiderült: F. György Esztergom egyik jómódú családjának sarja volt, fényes jövő állt előtte. Ám György balhés gyerek volt, a gyilkosság előtt is voltak ügyei: lopás, valamint drogügy miatt is elkapták már. A fiú saját apjának üzletét is kifosztotta. Ám ezekért börtönt sosem kapott.

Előbb szabadult

A fiú ellen 2005. október 7-én hozott ítéletet a megyei bíróság: nem jogerősen 14 év fegyházzal sújtották aljas indokból elkövetett emberölésért, mellékbüntetésként 10 év közügyektől eltiltásra ítélték.

A Tatabányai Törvényszék sajtószóvivője, dr. Szabó Ferenc a Kemma.hu-nak elmondta: a Győri Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság 2006. július 11-én az ítéletet helybenhagyta, így a jogerőre emelkedett. F. György a büntetés háromnegyed részének letöltése után feltételes kedvezménnyel szabadult.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában