Vízkereszten túl

2022.01.06. 19:16

Szabaduljunk meg a karácsonyfától! Tűzvédelmi szempontól ez a jó döntés

A kiszáradt tűlevelek, a gyantás ágak pillanatok alatt lángba boríthatják az egész fát, sok esetben lakástüzet eredményezve.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Hagyományosan vízkereszttel búcsúzunk az otthonainkat ékesítő karácsonyfáktól, ami tűzvédelmi szempontból is a lehető legjobb döntés. A fenyőfák gyúlékonysága ugyanis, az idő előrehaladtával egyre fokozódik, a kiszáradt tűlevelek, gyantás ágak pillanatok alatt lángba boríthatják az egész fát, sok esetben lakástüzet eredményezve. Ilyenkor még fontosabb, hogy a nyílt láng forrásokat, például a gyertyákat, a csillagszórókat vagy éppen a kandallót kellő távolságban tudjuk a karácsonyfánktól – erre hívta fel a megyében élők figyelmét a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

– Ha mégis lángra kap a fa, igyekezzünk megőrizni hidegvérünket és tárcsázzuk a 112-es központi segélyhívó számot – javasolja Varga Mihály Sebestyén a megyei katasztrófavédők sajtószóvivője.

A tűz kezdeti stádiumában – anélkül, hogy testi épségünket veszélyeztetnénk – elvégezhetjük az oltást magunk is.

Időben beavatkozva megóvhatjuk otthonunkat a további anyagi károktól. Az oltást megelőzően válasszuk le a fán működtetett fényfüzért az áramhálózatról, majd terítsünk pokrócot a fára, ezzel megvonva a lángok levegő utánpótlását. Fontos, hogy ne nyissunk ablakot, hiszen a friss levegő ilyenkor ellenünk dolgozik. 

Nagyobb kiterjedésű tűz és intenzív füstképződés esetén fontos, hogy azonnal hagyjuk el a lakást, csukjuk be magunk mögött az ajtót. Amennyiben pedig társasházban lakunk a tűzről azonnal értesítsük a szomszédokat is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában