Sokkoló

2022.01.30. 07:00

Hátborzongató gyerekgyilkosság: Neszmélynél, a Dunában találták meg a kisbaba holttestét

Az 1964-es csehszlovákiai gyerekrablásból sokkoló gyilkossági ügy lett: a tettes a Dunába dobta a még élő, öthónapos kisfiút, akinek testét végül Neszmélynél találták meg.

Kemma.hu

Forrás: Fortepan.hu/Zsanda Zsolt

Hátborzongató múltidéző sorozatunkban ezúttal egy Csehszlovákiában történt, de Komárom-Esztergom megyét is érintő megrázó esetet mutatunk be.  A szomorú történetet Dulai Péter osztotta meg Facebook-oldalán. A kriminalista évek óta publikálja megszállottan hátborzongató kutatásainak eredményeit, a Gyilkosság a panel tetején című könyvét a közelmúltban Tatabányán is bemutatta.

1964 novemberében egy pozsonyi anyukával történt meg minden szülő rémálma: amíg ő vásárolt, kisfiát elrabolta valaki a babakocsijával együtt. Pár nappal később világos vászonnal bevont paplant és matracot találtak a Duna-parton. A tárgyakat az eltűnt gyermek szülei azonnal felismerték. „A tanúk látták, hogy a Dunán gyermekkocsi úszik, ki is akarták fogni, azonban az ár elragadta – közölte 1964. november 29-én a Pozsonyi Megyei Közbiztonsági Főosztálya az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályával.

A magyarokat is értesítették

A nyomozás rögtön megkezdődött. A csehszlovák rendőrök azt feltételezték, hogy Kovácska Lubost a Dunába dobta elrablója, és a Duna vize esetleg Magyarországra sodorta a holttestet. A magyar rendőrség kapott személyleírást és fényképet is az öthónapos gyerekről. Érthetően főleg a Duna-menti megyék főkapitányságainak adták ki az ukázt az üggyel kapcsolatban.

Váratlanul felbukkant a gyilkos

Ahogy Dulai Péter felidézte, másfél hónappal a kisfiú elrablása után a pozsonyi rendőrök elfogtak egy „elmebeteg” férfit, aki azt mondta, ő rabolta el a gyereket, aztán élve a Dunába dobta. Amit addig csak sejteni lehetett, az ezután szinte biztosnak tűnt: holttestet kell keresni.  Teltek a hónapok, majd 1965. április 8-án a Komárom-Esztergom megyéből érkezett a hír, hogy holttestet találtak.

Neszmélynél találtak a kisfiú holttestére a Dunában

Neszmély határában a Duna vizében, egy bokron fennakadva megtalálták egy körülbelül öthónapos fiú holttestét. A ruházatból rögtön egyértelművé vált, hogy a Pozsonyból elrabolt kisfiút találták meg. A diatóma-vizsgálat is azt támasztotta alá, hogy Kovácska Lubost élve dobták a Dunába, majd megfulladt a vízben. A kriminalista hozzátette, hogy ebből a vizsgálati anyagból az nem derült ki, hogy a tettes miért rabolta el a gyereket és dobta bele élve a vízbe. Itt a csehszlovák-magyar bűnügyi együttműködést és a sikeres azonosítást emelték ki.

Kegyelemdöfésként továbbá az is kiderült a vércsoport meghatározása után, hogy valójában nem is Kovácska Lubos apja a gyermek vérszerinti apa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában