kéklámpás

2021.09.17. 22:06

Trükköket is bemutatott Carbon, a mentőkutya a Vértes Centerben

Óriási érdeklődés kísérte az idei Kéklámpás Napot, a szirénások mindennapjait bemutató programot. A rendezvény nyolc évvel ezelőtt debütált a Vértes Centerben, a sorban ez mégiscsak a hetedik volt, mert a pandémia átírta a tavalyi bemutatót.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

– Apa, félek. Nem merek felmászni arra a nagy piros autóra. – Ezt az egyik hároméves fiúcskától lehetett hallani, aki egyike volt azoknak, akik sorban álltak a tűzoltóautó előtt. Szerencsére többségében lelkes önjelöltekkel lehetett találkozni, akik nagy álma, hogy felnőttként tűzoltók lesznek. Több bátor vállalkozó is akadt, akik nemcsak a vezetőülésbe szerettek volna ülni, hanem felpróbálták, majd büszkén feszítettek a tűzoltók védőruhájában és sisakjában.

A rendőrség is készült hasonló látványossággal, egy rendőrautó parkolt a Vértes Center épületében, majd egy igazi rendőrmotor is „befutott”. Akinek mindez még nem lett volna elég, a rendőrség standjánál hagyhatta ujjlenyomatát, kézbe vehette mindennapos használati eszközeiket, és szondát is fújhatott, valamint felpróbálhatta, milyen érzés a részegszemüvegen keresztül látni a világot.

A Magyar Vöröskereszt megyei standja is népszerűnek bizonyult. A kollégák tesztekkel készültek, valamint olyan hősök után kutattak, akiknek megtaníthatták az újraélesztést. Mindeközben az imitátorok már előállították a sebek lehetséges összetevőit. Alaposan összegyúrták a cukorszirupot az ételszínezékkel, és elkészült a „vér”. Ezt sólisztgyurmával fedett végtagjaikra festették, még mielőtt kezdetét vette volna a mentési gyakorlat.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik leglátványosabb „produkció” következett. A bemutató valósághűre sikeredett: egy fiatal lány átesett az emeleti korláton, és csaknem két métert zuhant. A földszinten megtalált, combcsonttörést szenvedetthez riasztották a mentőket, majd a tatabányai esetkocsi érkezett a helyszínre. Ezt követően megvizsgálták a keringést, rögzítették a sérültet, és vénát biztosítottak az infúzióhoz. A bemutató végül olyannyira interaktív lett, hogy egy, a tömegből előlépő kislány az utolsó pillanatig tartotta az infúziót. Segítségnyújtásból jelesre vizsgázott. Még az is előfordulhat, hogy előbb-utóbb mentős lesz belőle.

Mentési feladatok, keresési trükkök

Carbon és Stella kutyus Mosonyi Erikával, illetve Heizler Tamással bemutatózott. Az alapvető ül és fekszik parancsok után jött a szlalomozás, aztán keresési trükköket, valamint mentési feladatokat is láthatott a néző. Az autó csomagtartója rejtett még néhány meglepetést. Többek között olyan segédeszközt, hámot, amire akkor van nagy szükség, ha nehezen megközelíthető mentési területre kell vinni a négylábút. A gyerekek legnagyobb örömére egy simogatás erejéig körbementek az állatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában