gyors reakció

2021.08.04. 07:00

Megszólalt a rendőr, aki vonat elől mentett embert az esztergomi vasúti átjáróban

Mayer Tamás törzszászlós a Kemma.hu-nak beszélt arról, mit élt át aznap este. Mint kiderült: nem ez volt az első ilyen esete.

F. M.

A megmentett férfit kórházba vitték

Forrás: police.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, a vonat érkezése előtt néhány másodperccel rántott le a sínről egy férfit az esztergomi rendőr, Mayer Tamás törzszászlós, szolgálatparancsnok, megmentve ezzel a férfi életét. A rendőr az aznap történtekről részletesen is beszámolt. Mint mesélte, társaival épp egy másik esetnél voltak, amikor befutott a hívás: valaki fekszik a síneken.

Másodpercek alatt döntött az esztergomi rendőr (Fotó: beküldött)

– Szolgálatparancsnokként gyorsan végiggondoltam, melyikünk menjen, végül én indultam el az esztergom-kertvárosi átjáróhoz. Már messziről láttam, hogy pirosan villog a vasúti fényjelző készülék. Közben a központ ügyeletesével folyamatosan kapcsolatban voltunk, aki nézte a menetrendet, és tájékoztatott, hogy hamarosan az átjáróhoz érkezik a vonat Budapest felől.

Mint a törzszászlós hozzátette: a központ a MÁV forgalomirányításával is felvette a kapcsolatot, és értesítették őket a veszélyről. Így az érkező szerelvény lassítani tudott az átjáró előtt.

– Amikor kiszálltam az autóból, láttam, hogy valaki valóban keresztben, a gyalogos átjáróban fekszik széttett kezekkel-lábakkal. Ekkor a vonat már körülbelül 100-200 méterre lehetett onnan, folyamatosan dudált és fékezett, de közeledett felénk – mondta. A törzszászlósnak így gyorsan kellett cselekednie: pár másodperc alatt felmérte az esélyeket, átszaladt a sín másik oldalára, és szó nélkül, a lábánál fogva a lehúzta a sínről mozdulatlan férfit, egy méterrel arrébb.

– Láthatóan ittas volt, és egyáltalán nem ellenkezett. Amikor lehúztam, pont akkor robogott el a vonat is mellettünk, és az átjáró után 15-20 méterre állt meg.

Másodperceken múlt az egész. A férfi ekkor magához tért révületéből, és az első kérdése az volt felém: meghaltam?

– részletezte a Mayer Tamás az esetet. Hozzátette: jó érzés volt számára, hogy sikerült a mentés, persze ilyenkor – mint mondja – benne marad egy kis ideig az emberben a feszültség, de a munka halad tovább.

A férfi ezután elmondta a rendőrnek, hogy azért feküdt a síneken, mert öngyilkos akart lenni. A mentősök is a helyszínre érkeztek, akik a pszichiátriára szállították őt.

Az öngyilkossági szándék lelki hátterével ebben a cikkünkben már foglalkoztunk. A cikkben megszólalt egy mozdonyvezető is, aki már tanúja volt sínre lépő öngyilkosjelöltnek.

Az átjárótól nem messze várakoztak azok is, akik kihívták a rendőröket. Mint kiderült: Mayer törzszászlós kiérkezése előtt szólongatták ugyan a férfit, ám az nem válaszolt, és nem is mertek odamenni hozzá.

Mayer Tamás (balra) és a mentősök, miután a rendőr megmentette a férfit (Fotó: police.hu)

Mayer Tamás szerint ilyen esetben azonban nem elég a beszéd, hiszen egy ember élete van veszélyben.

– Azt vallom, hogy a kommunikáción nagyon sok múlik, de ez egy beszűkült tudatállapotban, pláne életveszélyes helyzetben, egy öngyilkossági szándékú embernél nehezebb. Pár mondatból ki lehet szűrni, hogy lehet vele kommunikálni vagy sem. Van, amikor gyorsan kell cselekedni, mint például ennél az esetnél. Természetesen ha bárki veszélyben levő embert lát, hívja a 112-es segélyhívót – tette hozzá. Elárulta azt is, hogy nem ez volt az első életmentése: néhány éve Újpesten a Dunából mentett ki egy öngyilkosjelöltet.

Ha úgy érzi, hogy bajban van, kérjen segítséget!

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok 116-123

Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékesről hívható, mindkettőről ingyenes

Caritas Lelkisegély Telefonszolgálat 06-80-505-503

Este 6-tól reggel 6-ig, vezetékesről hívható, ingyenes

Kék vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat) 116-111

Éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában