rendelet

2021.04.29. 08:21

Két Duna-parti városban is betiltották a közterületi kocsmázást

A rendőrség megkeresésére két település is megtiltotta áprilistól a közterületen történő alkoholfogyasztást. Akit elcsípnek, az büntetést fizethet.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A vendéglátóhelyek tavaly őszi bezárása után csak elvitelre lehetett kérni ételt és italt. Nem volt ez másképp a kocsmák esetében sem, ám ennek hozadéka egy következő problémát szült, amelyre viszont Tokodaltárón és Lábatlanon is találtak megoldást.

Tóth Gábor, Tokodaltáró jegyzője elmondta, hogy a saját és a rendőrség tapasztalatai alapján szigorítottak.

– Ebben a pandémiás helyzetben egyre több volt az elviteles lehetőség, ami az alkoholtermékekre is vonatkozott. Sokan azonban a kocsmában vagy boltban vásárolt italt nem otthon, hanem közterületen itták meg, majd a sörösdobozt, kis üveget nemes egyszerűséggel eldobálták. A hivatal ablaka pont a buszmegállóra néz, így naponta tapasztaltuk, hogy a váróban, a padon és a váró környezetét szemetelték tele. A közparkokban ugyanez volt a helyzet – emelte ki a jegyző, aki elmondta, hogy ez a nemtörődömség az utazóközönséget is megbotránkoztatta.

A probléma a rendőrségnek is feltűnt, így javasolta, hogy az önkormányzatok lépjenek fel a helyzet ellen. A jegyző hozzátette, hogy a dorogi kapitányság a hatáskörébe tartozó településeket kereste fel a problémával.

Ugyanezzel szembesült Lábatlan is, ahogy arról beszámolt a LábatlanNEW Facebook-oldal. Mint írták, az italüzletek, kocsmák ideiglenes, járvány miatti bezárásával az élelmiszerüzletek előtti közterületek váltak az alkoholfogyasztás lehetséges helyszíneivé. A környező lakókat pedig jelentős mértékben zavarta az ebből adódó folyamatos zajhatás.

Lábatlanon április 1-jétől, Tokodaltárón pedig 19-étől érvényes a közterületi alkoholfogyasztást tiltó rendelet. Mindkét településen a mindenki számára egyenlő módon hozzáférhető, nyitott magánterületen érvényes a tiltás, a nap 0-24 órájában. Helyszíni bírságot a rendőrség szabhat ki, illetve ilyen esetekben szabálysértési eljárás indul.

A tiltás nem vonatkozik az érvényes közterület-használati megállapodással rendelkező vendéglátó egységekre nyitvatartási időben, valamint az engedéllyel szervezett és engedéllyel rendelkező alkalmi rendezvények területére, a rendezvény engedélyezett ideje alatt, továbbá minden év első és utolsó napjára.

Tokodaltárón a kivételek listáját egyébként kiegészítették azzal is, hogy a lakodalmas menet résztvevői fogyaszthatnak alkoholt közterületen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában