csúnya ügy

2020.10.24. 19:15

Egyikük beismerte: ez a két rendőr dolgozott saját zsebre az M1-esen

A két rendőr külföldi rendszámú autók sofőrjeitől kért kenőpénzeket, ellenük a fővárosi nyomozó ügyészség folytat eljárást.

Kemma.hu

A két rendőrt kihallgatták, egyikük nem tett beismerő vallomást

Forrás: ugyeszseg.hu

Ahogy arról beszámoltunk, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt folytat nyomozást két Komárom-Esztergom megyei rendőr ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből kiderült, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint a két rendőr az M1-esen tevékenykedett, ott rendszeresen külföldi kocsikat intettek le, és szervezetten, rendszeres haszonszerzésre törekedve követték el a korrupciós bűncselekményt.

Mindkét elkövető gyanúsítotti kihallgatása megtörtént, egyikük a terhére rótt bűncselekmények elkövetését beismerte, míg a másik rendőr nem tett vallomást. A terheltek szolgálati jogviszonya lemondással megszűnt. Az elkövetők terhére rótt bűncselekmény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, azonban a büntetési tétel felső határa – figyelemmel a halmazati szabályokra – 12 év.

A két rendőrt kihallgatták, egyikük azonban nem tett vallomást (Fotó: ugyeszseg.hu)

Az ügy részleteiből kiderült az is, hogy az egyenruhások a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti részlegén szolgáltak járőrként. A két rendőr szeptemberben abban állapodott meg, hogy amikor közösen járőröznek, megállítanak autókat ellenőrzésre, és az autósoktól pénzt csalnak ki. Mindezt úgy tervezték, hogy az autósoknak – valós vagy valótlan hivatkozással – azt mondják, hogy közlekedési szabálysértést követtek el. Ezért kenőpénzt kérnek tőlük, cserébe pedig eltekintenek a szabálysértési eljárás kezdeményezésétől, vagy a helyszíni bírság kiszabásától.

Az ügyészség a beszerzett bizonyítékokra tekintettel október 19-én összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre, melyek célja az elkövetők tettenérése, elfogása és további bizonyítékok beszerzése volt. Az akció során motozást, kutatást, és szemlét tartottak, amely eljárási cselekmények eredményre vezettek, a nyomozó ügyészség az elkövetőktől 40 bolgár levát, 75 román lejt, továbbá 165 eurót foglalt le.

A helyszíni nyomozati cselekmények végrehajtásában a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség ügyészein túl, közreműködtek a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában