megelőzés

2020.10.12. 09:00

Minden ötödik lakástűz a kéményben kezdődik

Még mindig nagyon sokan nem nézetik meg kéményeiket a megyében. A katasztrófavédelem adatai szerint 2018-ban az egylakásos ingatlanok 67 százalékában, míg tavaly a megye családi házainak 65 százalékában használták ki az ingyenes kéményellenőrzést a lakók. Pedig minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik.

Goletz-Deák Viktória

A kéménysepréssel sok bajt meg lehet előzni

Forrás: BM OKF

A lakók egyharmada nem él jelenleg az ingyenes kéményseprés lehetőségével. 2018-ban 20 910 egylakásos ingatlanban végezte el a kéményseprést a katasztrófavédelem megyei kéményseprőipari szervezete, amely az egylakásos ingatlanok 67 százalékát fedi le.

Meg kell rendelni

Még mindig sokan nem tudják, hogy az elmúlt években hogyan is változtak a kéményseprés szabályai: 2016. január 1-jén az országgyűlés díjmentessé változtatta a kötelező kéményellenőrzést. Erre azért is volt szükség, mert a díjtétel miatt sokan inkább nem engedték be a szakembereket az ellenőrzésre, emelkedett a fűtési szezonban a szén-monoxid-mérgezések kockázata. 2018 januárjától pedig újabb változást vezettek be: az egylakásos ingatlanoknál a lakónak kell külön megrendelnie a szolgáltatást, ami továbbra is ingyenes maradt. Vagyis nem kötelező jelleggel, hanem csak a tulajdonos kérésére megy házhoz a kéményseprő. A társasházakat továbbra is szervezetten ellenőrzik.

Ugyanez a szám 2019-ben 20 232, ami a megye családi házainak 65 százaléka. Pedig a kémények ellenőrzésével a tűzesetek nagy részét megelőzhetnénk. Megyénkben 2019-ben 38, idén eddig 34 esetben jelentettek kéménytüzet a katasztrófavédelemnél: a statisztikák szerint minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik.

– A katasztrófavédelem szakemberei régóta hangsúlyozzák, hogy nyáron kéményt sepertetni nem annyira szokatlan gondolat, mint ahogy elsőre hangzik: a kéményseprők májustól augusztus végéig kevésbé leterheltek, érdemes tehát ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes ellenőrzést. Jellemzően mégis szeptemberben és októberben emelkedik meg ugrásszerűen az igények és megrendelések száma, köszönhetően a fűtési szezon közeledtének – magyarázta Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Hozzátette: a jogszabály 90 napot ad a szervezetnek az időpont-egyeztetésre és a feladat elvégzésére. Amikor kevesebben használják kéményüket, gyorsabb az ügyintézés, rövidebb a várakozási idő, így könnyebben tervezhető a munka. De természetesen sohasem késő elvégeztetni a karbantartási munkálatokat a tüzelő-fűtő berendezések esetében. Technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

Inkább a kéményseprőt , mint a tűzoltót kelljen kihívni (Fotó: BM OKF)

– Jó hír, hogy a kéménytüzek száma országszerte évről évre csökken. Az viszont rossz hír, hogy ehhez képest jóval lassabban csökken a szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek száma. Ezek pedig a tüzelőberendezések valamilyen meghibásodására, elöregedésére, a kéménybekötések hibájára, és az egyes helyiségek levegőellátásának hiányára vezethetők vissza. Ezen problémák nagy része megelőzhető lenne a rendszeres kéményseprői ellenőrzésekkel – figyelmeztetett a tűzoltó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában