Illegális bevándorlók

2020.09.23. 16:56

Migránsokat szagolt ki az M1-esen az újonc tatabányai rendőrkutya

Legelső éles bevetésén három illegális bevándorlót is talált egy kamionban Főnök, a rendőrkutya. A migránsok a pótkocsi alvázán egy rekeszben bújtak el. A másfél éves rendőrkutya szimata elől azonban nem tudtak elrejtőzni.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ha valaki civilben találkozik Főnökkel, nem gondolná róla, hogy milyen komoly munkája van. Gazdája, Komjáti Vivien járőrparancsnok elárulta, hogy a rendőrkutya – ha éppen nincs szolgálatban – nagyon hóbortos, imád rombolni és játszani, de a legnagyobb kedvence a labda. A rendőrnő azt is elárulta, hogy Főnök csak a rendőrségi hívójele kedvencének, ő egyszerűen csak Mininek hívja a malinois kant.

– Főnök egyéves korában került a rendőrség kötelékébe, addig egy családban nevelkedett. Februárban kezdődött meg a közös munkánk, akkor indult a személykereső tanfolyam, amin részt vettünk. Július elején pedig már le is tettük a sikeres vizsgánkat. Főnök személykereső kutya lett, akit elsősorban erdőben, mezőgazdasági területeken eltűnt emberek felkutatására vetnek be – magyarázta a parancsnok, aki elmesélte hogyan is zajlott nemrég az első és egyben igencsak sikeres bevetésük.

Főnök a munkában fegyelmezett, de egyébként igen játékos (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

– Egy négy megyét érintő akció keretében szúrópróbaszerűen állították meg az autókat a rendőrök az M1-es autópályán. A mi csapatunk Ács térségében a 93-as kilométerkőnél volt, és Főnökön kívül még egy kábítószerkereső kutya is segítette a munkát – emlékezett vissza Vivien a történtekre. A migránsokat rejtő kamiont is véletlenszerűen intették le a forgalomból. A sofőrt kiszállították és igazoltatták. Közben a kábítószerkereső kutyával nézték át a járművet, a kutya azonban nem jelzett. Ezután jött Főnök és Vivien.

– Főnök az egész autót végigvizsgálta, majd a jármű alváza alá bemászva személyt jelzett. Mivel a kutya az emberek szagát keresi, ezért akkor még lehetséges volt, hogy csak egy ott felejtett ruhadarabot érzett. Ám kollégáim bemásztak a jármű alá, hogy megvizsgálják a területet. Végül én vettem észre egy apró nyíláson keresztül az egyik férfi kezét – mondta a kutyás rendőr, aki nagyon büszke volt Főnökre. Hiszen ha nincs ott, nem találták volna meg az illegális bevándorlókat. – Nagyon jó érzés volt, hogy mindenki gratulált nekünk –mondta a járőrparancsnok.

A jól képzett kutya hamar megtalálja a palánk mögé bújt embert (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Két kutyája is van Viviennek

Komjáti Vivien járőrparancsnok korábban Tolna megyében szolgált, azonban két éve átkérte magát Komárom-Esztergomba, hogy kutyás rendőr lehessen. Először a most 4 éves Kraft nevű németjuhásszal kezdte meg a járőrszolgálatot. Utána került hozzá a személykereső Főnök. Egy speciális szállító boxnak köszönhetően szolgálatban már mind a két kutya Viviennel lehet. Így például ha járőrözés közben jön egy riasztás eltűnt személyről, Főnökkel azonnal el tud indulni a keresésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában