ítélet

2019.11.28. 09:34

Öt évet kapott a pénzváltással időseket átverő és meglopó férfi

A rendőri intézkedés során hamis iratokkal igazolta magát a férfi és a lopás bűncselekmény elkövetése révén kiállított jegyzőkönyvet is más nevében írta alá.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Tatabányai Járási Ügyészségnek a hamis vád bűntette, közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt benyújtott vádirata alapján eljárva a bíróság öt év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki a vele szembeni rendőri intézkedéskor egyrészt más nevére kiállított iratokkal igazolta magát, másrészt a gyanúsítotti kihallgatási jegyzőkönyvben más nevében ismerte el a terhére rótt lopás vétségének elkövetését. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem vált jogerőssé, mert a vádlott és a védő fellebbezést jelentett be.

Dr. Reszl Ildikó főügyésztől megtudtuk, hogy az ügyészség indítványára a bíróság 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit, továbbá megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

A többszörös visszaeső férfi 2017. szeptember 29-én a tatai buszvégállomás utasváró helyiségében pénzváltás ürügyén ment oda a 84 éves, nagyothalló sértetthez, arra kérte, hogy váltson fel részére egy 200 forintos érmét. A férfi a sértetthez odahajolt, és miközben hozzá beszélt, a zakójának zsebéből ellopta a pénztárcáját, benne 20 ezer forint készpénzzel, bankkártyával és személyes iratokkal.

A férfi 2017. október 18-án egy tatai áruház parkolójában pénzváltás ürügyén ment oda a járóbottal közlekedő, 79 éves sértetthez, hogy váltson fel a részére egy 200 forintos érmét. A sértett a bal kezében fogta a sétabotját, a jobb kezével hátranyúlt a farzsebében lévő pénztárcájához, azt elővette, kinyitotta, de mivel nem tudta megtartani, a férfi segített neki a pénztárcában aprót keresni. Eközben a csaló a sértett pénztárcájából ellopott 50 ezer forint készpénzt, valamint a sértett gyűrűsujjáról lelopta a 41ezer forint értékű arany karikagyűrűjét.

Az elkövetővel szemben a rendőrök 2017. október 25-én Tatán intézkedtek, ekkor a nyomozóknak más nevére kiállított személyi igazolványt és személyi azonosító hatósági igazolványt adott át, majd amikor lopás vétsége miatt a nyomozó hatóság gyanúsítottként hallgatta ki, a jegyzőkönyvet a valódi személyazonosságát leplezve a más személy nevében írta alá, a bűncselekmény elkövetését így ismerte be.

A nyomozó hatóság gyanút fogott, hogy a kihallgatott személy nem azonos a személyi igazolványban lévő fényképen szereplő férfival, majd amikor folytatólagosan kihallgatta, akkor a férfi már beismerte, hogy más személynek adta ki magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában