helyzetfelmérés

2019.08.11. 07:26

Gyerek a forró kocsiban – megkérdeztük a rendőröket, betörhetjük-e az ablakot

Nem múlik el nyár anélkül, hogy ne hallanánk autóban hagyott kisgyerekről, kutyáról. Utánajártunk, hogy mit tehetünk, ha magunk találkozunk ilyen helyzettel.

Szűr Annamária

Nem múlik el nyár anélkül, hogy ne hallanánk autóban hagyott kisgyerekről, kutyáról. Utánajártunk, hogy mit tehetünk, ha magunk találkozunk ilyen helyzettel.

Forrás: Shutterstock

A közelmúltban Dorogon a napon, a tűzforró kocsiban hagyta egy anyuka a kétéves kislányát, a nő ellen pedig eljárás is indult kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt. A most érvényben lévő hőségriasztás idején kiemelten fontos, hogy se gyermeket, se állatot ne hagyjunk az autóban. A közösségi médiában és a hírekben is rendbe beszámolnak ilyen esetekről, a kommentelők pedig gyakran egymást (és a felelőtlen szülőket, gazdákat) sem kímélve vitáznak arról, be lehet-e törni a kocsiablakot, ha ilyen esetet látnak. Megkérdeztük a rendőrséget, mit tehetünk ilyen helyzetben.

Buóczné Miklán Erzsébet, a megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője a Kemma.hu-nak kiemelte: a 112-et mindenképp hívjuk, hogy időben segítséghez jusson a tűzforró autóban hagyott gyermek vagy kutya. Persze, húzhatja most fel a szemöldökét az olvasó, azt kérdezve, hogy de mi van akkor, ha a kocsiban már szemmel láthatóan fulladozik a gyerek vagy alig lélegzik a kutya. Nos, erre is van válasz:

– Kánikulában, nagy melegben ha kisgyermeket, illetve háziállatot lát valaki egy bezárt autóban, mindenképpen mérje fel a helyzetet, ugyanis az állampolgároknak kötelessége az életmentés. A megítélésén múlik, hogy mit cselekszik. Ha úgy látja, hogy életmentésre van szükség akkor be kell, hogy törje az autó ajtajának az üvegét, ha más módon nem sikerül bejutnia – részletezte az alezredes, utalva arra, hogy nyomós indok esetén ne a rongálás miatti esetleges büntetéstől tartva álljon tétlenül az ember a kocsi mellett. Végszükség esetén ugyanis a büntethetőséget, illetve a cselekmény büntetendőséget kizárja vagy korlátozza a végszükség.

A BTK szerint nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.

Korábban egy tatabányai háziorvos is felhívta már rá a figyelmet, hogy az autóban ragadt gyerek 36-37 fokos testhőmérséklete pillanatok alatt fölmehet a komoly láznak számító 40 fok fölé is. Ez fokozza a pulzusszámot, az izzadást, ezáltal a kiszáradást. Felborul a folyadékháztartás. Mivel egy kisgyereknek nincs tartaléka, ezért percek alatt sokkos állapotba kerülhet, ami akár halálhoz is vezethet. A gyermekek teste ráadásul akár ötször gyorsabban melegedhet egy zárt kocsiban, mint a felnőtteké. Ami nekünk csak tíz perc, mert befutottunk a boltba, az a kocsiba zárt gyermeknek óráknak tűnhet.

Ha segítséget hívunk a 112-n, nagyon fontos, hogy pontosan el tudjuk mondani, milyen állapotban van a kocsiban rekedt gyermek vagy állat. Azt, hogy eszméleténél van-e, például úgy is ellenőrizhetjük, hogy reagál-e arra, hogy bekopogunk az üvegen vagy megmozgatjuk az autót. Erről is tájékoztassuk mindenképpen a diszpécsert. Ha nincs más megoldás, mindig a bajban lévőtől legtávolabbi ablakot törjük be, lehetőleg saját testi épségünket is védve, például valamilyen rongydarabbal vagy épp bevásárlótáskánkkal védve a kezünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában