speedmarathon

2019.04.03. 17:30

Nemcsak a traffinak elég egy másodperc

Komárom-Esztergom megye 48 pontján mérnek sebességet a rendőrök csütörtök reggel hat óráig. A Speedamarathonnal az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának (a TISPOL-nak) a kezdeményezéséhez csatlakoztak az egyenruhások. Az elnevezés ne tévesszen meg senkit, ma ugyanis már messze nem maratoni bemérni valakit: a korszerű traffik egy másodperc alatt pontosan megmondják, mennyivel is halad a célkeresztjükbe került jármű.

Szűr Annamária

Traffinak pihenni ma nem lehetett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Valaki a dzsipet állítsa meg légyszíves – szólt kollégáinak Hermann Tamás főhadnagy szerda délelőtt Tatabányán a Környei úton, a Speedmarathon egyik helyszínén. A köznyelvben sokszor csak háromlábúnak csúfolt, ám mint kiderült, igencsak profi traffipax már messziről jelezte, ha egy sofőrnek nem sikerült 50 kilométer/óra alatt maradnia.

Sajnos vannak kedvenc helyei a gyorshajtóknak, így például Tatabányán a Szőlődomb utca, vagy a Szőlőstől a Dr. Mohi Rezső útig tartó szakasz, amit este tíz után rendre versenypályának néznek egyesek. Pedig, ahogy a főhadnagy fogalmaz, vannak zárt pályák, mint a zsámbéki, ahol oktatókkal lehetne kipróbálni, megtanulni, mit tud a kocsi vagy épp maga a sofőr.

Közelebbről szemügyre vettük magát a traffipaxot is, amely, mint megtudtuk, egy másodperc alatt beméri az érkező jármű sebességét, és ha az több a megengedettnél, el is kezdi készíteni a fotókat, míg az azt kezelő jelez, hogy meg kell állítani a renitens közlekedőt. Ilyenkor nem pusztán a sebességre figyelnek a rendőrök, de a körözési rendszerben lefuttatják az autó és az abban ülők adatait, elkérik a forgalmit, a jogosítványt, az iratokat, és alkoholszondát is fújatnak a sofőrrel. Bizony, egy másodperc sok mindenre elég: a traffinak is, és ha óvatlanok vagyunk, a bajnak is.

További részletek a 24 Óra április 4-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában