ítélethirdetés után

2019.03.06. 17:30

M. Apolló ügyvédje: én még mindig nem hiszem, hogy ezt egyedül követte el

Élesen eltér egymástól a Győri Ítélőtábla és a védőügyvéd álláspontja a brutális, tatabányai hajléktalangyilkosságok kapcsán: előbbi biztos benne, hogy M. Apolló az egyetlen elkövető, utóbbinak vannak kételyei.

Szűr A.

Élesen eltér egymástól a Győri Ítélőtábla és a védőügyvéd álláspontja a brutális, tatabányai, brutális hajléktalangyilkosságok kapcsán.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Szűr Annamária

Ahogy arról beszámoltunk, súlyosította a Győri Ítélőtábla M. Apolló 13,5 éves szabadságvesztését, amelyet különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, valamint 2 rendbeli kifosztás bűntette miatt kapott. Mint ismert: a most 17 éves fiú 2017 áprilisában brutális kegyetlenséggel végzett két hajléktalannal, mind a saját bevallása, mind a bíróság szerint.

A vádlott jelen állás szerint a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra, ez egyébként éppen tíz évvel a gyilkosságok után, 2027 áprilisában lesz.

Csikós János ügyvéd az ítélethirdetés után a Kemma.hu-nak elmondta: ő azért kérte például az antropológus szakértő bevonását, hogy az állapítsa meg: tényleg Apolló látható-e mind szürke, mind fekete ruhában mind a buszvégállomásnál, mind az Unikum-háznál a térfigyelő kamerákon. A hogyan továbbról elmondta: ha egyetlen fogást fog találni, akkor felülvizsgálati kérelmet fog beadni. Ahogy fogalmazott, számára nehezen emészthető az, hogy valóban ilyen egyszerű-e ez az ügy, s szabad-e átlépni a megbízhatatlan, következetlen vallomásokon, „a tökéletestől igen messze álló” egyéb bizonyítékokon, amikor egy 15 éves gyerek a vádlott. Mint mondta, lehet, hogy ez a jó ítélet, lehet, hogy ez a tényállás, csak neki megmaradtak a kételyei.

Az ítélethirdetés utáni pillanatok, mielőtt M. Apollót kivezetik a teremből (Fotó: Szűr Annamária / Kemma.hu)

– Én ma még mindig nem tudom, hogy így történt-e az eset. Nekem van egy olyan elképzelésem, kételyem, amit végig hangoztattam is. Az, hogy szerintem nem egyedül volt. Számos olyan körülmény van, ami a többes elkövetést támasztja alá – mondta Csikós János védőügyvéd, arra utalva, hogy ez utóbbi esetben teljesen más minősítéssel és ítélettel is végződhetne az ügy. Hozzátette, hogy viszont mivel M. Apolló ezt a vonalat viszi az elejétől fogva, ő nem tudok mást csinálni, mint a saját kételyeit megfogalmazni, és ha a tatabányai fiú véd valakit, akkor megvédeni attól, hogy ő kapja meg más helyett a büntetést.

Az ítélőtáblának nem voltak kételyei. A védői fellebbezést nem tartották alaposnak. Megállapították, hogy a védői érvekkel szemben a vádlott a második bűncselekményt is egyedül követte el, nem volt tettestársa. A vádlott védekezésével szemben a tanúk csak a vádlottat ismerték fel a térfigyelő kamerák felvételein és a sértett ruházatán is csak a vádlottól származó anyagmaradványokat találtak a szakértők.

Hozzátették: a vádlott által elkövetett többszörösen minősülő élet elleni bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, mindkét ölési cselekmény példátlanul brutális volt. A vádlott a cselekmények elkövetése után mérhetetlen közönyt tanúsított áldozataival szemben. Mindezek a vádlott személyében rejlő olyan nagyfokú társadalomra veszélyességre utal, ami a legszigorúbb büntetés kiszabását indokolja. Ezért az ítélőtábla a törvényi keretek között a maximumban állapította meg a szabadságvesztés tartamát.

További részletek a 24 Óra március 7-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában