a tárgyalóteremből jelentjük

2019.02.21. 09:38

Most eldőlhet, hogy 13,5 évet kap-e a kettős hajléktalangyilkos tatabányai kamasz

Csütörtökön másodfokon tárgyalja az első fokon 13,5 évet kapó M. Apolló ügyét a Győri Ítélőtábla. A fiú két hajléktalant vert agyon Tatabányán.

Szűr Annamária

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Csütörtökön reggel 9-kor kezdődött M. Apolló másodfokú tárgyalása. Első fokon 13,5 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetés kapott, több emberen különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy ellen elkövetett emberölés és két rendbeli kifosztás miatt. A fiú 15 éves volt, amikor 2017 áprilisában végzett két hajléktalannal Tatabányán. A fiú fellebbezésért, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett 2018 szeptemberében.

A tárgyaláson ítélethirdetés is várható. Negyed óra késéssel, egy-két perccel az után kezdődött a tárgyalás, hogy a védőügyvéd beszélt védencével. Először az ügyész ismertette álláspontját, felidézve a korábbi tárgyalásokon elhangzottakat. Az ügyésznő így összegzett: egyetlen tényállás vezethető le, azt, hogy a vádlott követte el a bűncselekményeket, s hogy azt még a fiatal, alacsony iskolázottságú fiatalnak is tudnia kellett, hogy a fejre és nyakra ért ütések életveszélyesek lehetnek.

A másodfokú tárgyalásra is eljött Apolló édesanyja. Ahhoz, hogy felismerhetőek legyenek az itt készülő felvételeken, egyikük sem járult hozzá. A védőügyvéd megismételte, amit korábban, az elsőfokú eljárásban is hangoztatott, de hozzátette: a bizonyítás alapján nem lehetett más ítéletet hozni, azonban azt is gondolja, hogy amikor a bizonyítási indítványait elutasította az elsőfokú bíróság, s azt mondták, hogy mindent feltártak, akkor helytelenül döntöttek. Megosztotta kételyeit a beismerő vallomással kapcsolatban is. Érzékletes példával mutatta meg, hogyan látja ezt az ügyet, mint védő: sokszor úgy érzi, hogy az árral szemben úszik, és bizony sokszor magával a vádlottal szemben is úsznia kell.

A gyilkosságoktól a társadalmi felelősségig

2017. április 30-án előbb a Győri úti buszmegállóban, majd a Reguly Antal téren találták meg egy-egy hajléktalan holttestét. Apollót aznap délután kapták el. A tárgyalások során egy rossz családi környezetből érkező fiú sorsa bontakozott ki a tanúvallomások alapján. Nem sokkal később M. Apolló anyja ellen is eljárás indult, és kiskorú veszélyeztetése miatt vádat emeltek ellene. Térképünkön megnézhetik, milyen közel volt a két gyilkossági helyszín egymáshoz:

Apolló egyszer megváltoztatta a vallomását, egy bizonyos Macira hivatkozva aki rávette az első támadásra, de ez a szál végül zsákutcának bizonyult. Az elsőfokú tárgyaláson az ügyész maximális (ez az ő esetében 15 év) büntetést kért Apollóra, hozzátéve, hogy „itt ismét felmerül a családi háttér, sem neki, sem az anyjának nem volt kitől megtanulni tulajdonképpen szeretni”.

A védőügyvéd akkor arról beszélt, hogy sem az antropológiai, sem az egyéb szakértői indítványait nem fogadta el a bíróság, és bár nem gondolja, hogy Apolló nem bűnös, de úgy vélte, hogy a bíróság nem tud megalapozottan dönteni, ráadásul a maximális büntetést alkalmazása esetén a bíróság nem venné figyelembe az enyhítő körülmények.

Védőbeszéde egy ponton rímelt egyébként az ügyész által elmondottakra: „itt társadalmi-családi felelősség is áll a tett mögött, és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ez nem az ő felelőssége kizárólag, hanem a család, a családnélküliség, az ellátórendszer összes hibája, hiányossága. Az oda nem figyelésé, ami miatt ezek a gyerekek az utcán lehetnek, ellenséget találhatnak a náluk gyengébbekben. Ilyen fiatal gyereknél főleg figyelembe kell venni ezeket.”

További részletek hamarosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában