baleset

2019.01.29. 20:00

Jess, a Duna foglya: látványos videó és friss infó a zátonyra futott hajóról

Látványos légi videót készített Tóth Krisztián a román hajóról, amely második hete a Duna foglya az esztergomi Helemba-szigeten.

Kemma.hu

Forrás: Tóth Krisztián

Lassan két hete a Helemba-zátony foglya a Duna esztergomi szakaszán a román felségjelzésű, Jess nevű hajó. A Visegrád-Esztergom közötti úton autózók közül sokan megállnak egy kis nézelődésre, a ritka látvány fotózására, videózására.

A Kemma.hu stábja is megnézte a helyszínen a fennakadt hajót, de az egy héttel ezelőtti állapothoz képest most még kevesebb víz van a hajó alatt, amely így már szinte a teljesen a szigeten fekszik Tóth Krisztián videójának tanúsága szerint.

A Dunai Szigetek információi szerint a hajós szakmai fórumokon élénken folyik a találgatás arról, hogy Bajára tartó Jess miért tért le a kibójázott vízi útról a Duna jobb partjának irányába. Az információk szerint személyi sérülés nem történt, a hajótest sértetlennek tűnik, nem szivárog belőle semmi. A legénység többségének partraszállása után, többek közt arról értesülhettek elmondásuk alapján a kíváncsiak, hogy műszaki hiba történt.

A kormány jobb állásban beragadt, a zátonyra futás előtt már nem volt elég idő a horgony leeresztéséhez. A hibát kevesebb mint két perccel a felakadás előtt észlelték. A hajó a lendületének köszönhetően majdnem átjutott a zátonyon, ezt jelzi, hogy a jobb oldali part felé lejt. Belegondolni is rossz mi lett volna, ha a zátonyra futás egy olyan nyári napon történik, amikor a terület tele van sátorozókkal.

A jelzett kormányhibát már kijavították, de a továbbindulás időpontja a Duna alacsony víz­állása miatt egyelőre bizonytalan.

Szobiak elmondása szerint a legénység elmúlt tíz napja azzal telt, hogy a kapcsolatba léptek a tulajdonossal, aki tolmáccsal igyekezett motorcsónakot és ellátmányt szerezni a hajót őrző „hajótörött” legénységnek. A legénység nagy részét evakuálták, de a fedélzeten muszáj maradnia valakinek a fémgyűjtők és az értékesebb dolgokra ácsingózó „kalózok” elriasztása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában