ne gyújtsa! gyűjtse!

2018.11.14. 17:30

Nem a tűzzel játszottak a kőkútisok

Újabb állomásához érkezett a Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven! – kampány, ezúttal a tatai Kőkúti Általános Iskolában járt a katasztrófavédelem.

Kemma.hu

Forrás: BM OKF

Közbiztonsági referensek felkészítésével, iskolai előadásokkal hívja fel a figyelmet a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyeszerte a „Ne gyújtsa, gyűjtse szelektíven” – kampány keretein belül. A szeptemberben induló országos program célja a tűzesetek megelőzése, és a szelektív hulladékgyűjtés mellett a szabálytalan égetési tevékenységek megakadályozása és a környezetvédelem társadalmi ismertségének az erősítése a lakosság körében.

Ennek érdekében megyeszerte járják a katasztrófavédelmi kirendeltségek munkatársai az általános és középiskolai intézményeket, ahol előadást tartanak a gyerekeknek. Ahogy arról beszámoltunk, a Tatabányai Árpád Gimnázium diákjai is okulhattak: miért jobb szelektíven gyűjteni a szemetet.

A katasztrófavédelem szakemberei legutóbb, november 13-án pedig a tatai Kőkúti Általános Iskolába látogattak, ahol a programhoz kapcsolódó témákon kívül a gyerekek kérdéseire – mennyi idő alatt bomlik le a rágógumi, hogyan kell használni a poroltót, stb. – is választ adtak. A lelkes diákok pedig szívesen számoltak be a tűzmegelőzési és környezetszennyezési tapasztalataikról: „Láttam, ahogy gumiabroncsot égetnek, és az szennyezi a levegőt…”, „A nagymamám szomszédja avart éget, és annak olyan büdös szaga van…”

A tatai Kőkúti Általános Iskolában Tanácsi Tünde katasztrófavédelmi megbízott és Csizmadia Sándor tűzoltó őrnagy tartotta a prezentációt, akik a háztartásokban keletkezett hulladékok helyes felhasználására, valamint a beltéri és kültéri tűzesetek megelőző tevékenységére hívták fel a diákok figyelmét. Játékos feladattal adták át a tudást a diákoknak, mi történik, ha nem megfelelő anyaggal tüzelünk, fűtünk, illetve licitszerűen tippelték meg a tanulók, hogy egy-egy minden napos anyag (tejes doboz, póló, üveg, pelenka) mennyi idő alatt bomlik le.

A december végéig tartó kampány keretében az iskolások spotfilm vetítés, szóróanyagok és a hulladékok környezetkárosítását és tűzvédelmi kihatásait interaktív kereteken belül ismerhetik meg. A szakemberek célja, hogy arra ösztönözzék az embereket: ahelyett, hogy mindenféle hulladékot elégetnek, gyűjtsék azokat szelektíven.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában