hullámok

2018.07.25. 06:50

Sok esetben nyújtanak segítséget a vízirendőrök

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Komáromi Vízirendészeti Rendőrörsének működési területe a Duna 1850,2-es folyamkilométerétől a Duna 1726-os folyamkilométeréig, a Rajka–Tát szakaszig terjed, valamint hozzájuk tartozik a szigetközi mellékágrendszer is.

Hajnal Dóra

A komáromi vízirendészeti rendőrőrs parancsnoka és kollégái mentenek, szolgálnak és védenek a Dunán.

Fotó: Hajnal Dóra/24 Óra

Az őrs munkatársai ezen a szakaszon végeznek ellenőrzéseket a parti részeken és a vízen egyaránt. A vízparton többek között a horgászati tevékenység ellenőrzésére fókuszálnak, a vízen a közlekedő vízijárművekre vonatkozóan vizsgálódnak: azok vezetőire, utasaira, okmányaikra, a rakományra egyaránt odafigyelnek. Nem ritka az sem, hogy a társszervekkel közösen látnak el szolgálatot a vízirendőrök, mondta el Borvendég István r. alezredes, Komáromi Vízirendészeti Rendőrőrs parancsnoka.

Köztudott, hogy a vízirendőrök feladatkörébe tartozik a Dunával kapcsolatos és az ott végzett valamennyi hajózással összefüggő, valamint a vízimunkálatokkal kapcsolatos események ellenőrzése, a szabadidős, sport és egyéb tevékenység és az ahhoz használt úszólétesítmények, eszközök ellenőrzése, a víziközlekedési balesetekkel kapcsolatos feladatok ellátása, azok vizsgálata, a vízterületen közlekedő vízijárművek, vízirendezvények, kijelölt fürdőhelyek ellenőrzése, különböző biztosítási feladatok végrehajtása.

Kijelölt fürdőzőhely a működési terület megyei szakaszán nincs, legközelebb a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyében található csak ilyen szakasz. Miután az Új Komáromi Duna-híd is épül, így annak munkálataira is nagy figyelmet szentelnek.

– Számtalan esetben nyújtottunk segítséget bajbajutottaknak. Történt olyan eset is, amikor a kisgéphajó motorja menet közben meghibásodott, leállt, és ezáltal sodródott a vízen, és bizony ha nem jön idejében a segítség, akkor komoly baleset is bekövetkezhetett volna. Akadt, hogy kajakkal vízbe borult túrázók kimentésére kellett sietnünk, magyarázta a parancsnok, aki a szankciókról is beszélt.

Ittasan a vízen sem vezetünk

Az őrs működési területén jelenleg nincsen kijelölt fürdőhely a megyében. Aki mégis a vízbe merészkedik, az szabálysértést követ el. Borvendég István elmondása szerint a helyiek jogkövetőek, általános tapasztalat szerint az állampolgárok ismerik a szabályokat. Az ittas vezetés a vízi közlekedésben sem megengedett. Még evezős csónakok esetében sincs tolerancia, hiszen ez ugyanolyan szabálysértésnek, vagy akár bűncselekménynek minősül, mintha valaki közúton ittasan vezetne járművet, gépjárművet.

Továbbá nagyon fontos a csónak kötelező felszerelésének, különösen a mentőfelszerelés megléte, mert adott szituációban az akár életet is menthet. Továbbá jelentős szerepe van a csónakban elhelyezett névtáblán szereplő adatoknak, mert egy esetleges vízmozgás következtében elsodródott csónak tulajdonosát ez alapján lehet beazonosítani.

Csónakot sem vezethet akárki

Talán kevesebben tudják, de csónakot élőfához nem lehet kikötni, hiszen ez is szabálysértést von maga után. Csónakot csak a 14. életévét betöltött személy vezethet akkor, ha tud úszni, és a vezetésben kellő gyakorlattal rendelkezik, ismeri a víziközlekedési szabályokat és az adott vízterület sajátosságait. Amennyiben több személy tartózkodik a csónakban, indulás előtt 16 éven felüli vezetőt kell kijelölni.

A vezetői engedélyhez nem kötött, gépi meghajtású csónakot 17. életévét betöltött személy vezetheti. Pár éve változott az ide vonatkozó jogszabály, mely szerint a csónak hossza a korábbi 6,2 méterről 7 méterre változott, továbbá korábban 4 kilowatt motorteljesítmény 7,5 kilowatt (10 LE) teljesítményre módosult. Amennyiben a csónak ezen paraméterei ezeket az értékeket nem haladják meg, abban az esetben nyilvántartásba vételre nem kötelezett és vezetői képesítéshez nem kötött. Fontos azonban leszögezni, hogy a vezető felelős a vízi járműben tartózkodó személyekért és a vízi jármű biztonságáért, a vízi közlekedés szabályainak betartásáért. A vízi járműben tartózkodó kiskorúnak mentőmellényt kell viselnie.

A horgászokra is szigorú szabályok vonatkoznak

A horgászoknak is érdemes odafigyelniük a szabályokra: fontos, hogy a fogási napló naptár részében a horgászat megkezdése előtt a naptári napot jelölni kell. Csónakos horgászat esetén mindezt már az induláskor meg kell tenni. A horgászoktól a vízirendőrség ilyenkor arcképes igazolványt is kérhet, mert a horgászengedély tulajdonosát csak így lehet beazonosítani. Az pedig természetes dolog, hogy engedély nélkül senki nem horgászhat, mert az is szankciót von maga után. Ebben az esetben a bírságot nem a rendőrhatóság, hanem a lakhely szerint illetékes kormányhivatal szabja ki. A szabálysértésekért kiszabható helyszíni bírság összege 5 ezer forinttól 50 ezerig terjedhet. A súlyosabb szabálysértés feljelentést von maga után, ilyen esetekben a bírság is magasabb. Nem minden esetben büntetnek azonban, hiszen a vízirendészet is inkább arra törekszik, hogy a figyelmeztetésből a szabálysértők okuljanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában