driftelés

2018.01.13. 15:10

Dobogókői Cobra 11: életveszélyes, amit az autósok itt művelnek éjszakánként

Rendszeresek az összetűzések a helyiek és négykerekű „zarándokok” között, de nem ez a legnagyobb baj.

Kemma.hu

– A jellemzően az esti-éjszakai órákban megjelenő, előzetesen interneten szerveződő, változó összetételű autóscsoportok közlekedésbiztonsági és rendészeti problémát jelentenek önmaguk, a lakosság és a kirándulók tekintetében is – magyarázta a kiemelt mértékű rendőri jelenlétet Budai Boglárka százados, a Szent­endrei Rendőrkapitányság helyszínelő és balesetvizsgáló alosztályvezetője a Zsaru Magazinnak Dobogókő kapcsán.

– Dobogókő magasan fekvő terület, sokáig megmarad a hó. A település két parkolójába a környező fákról is odafújja a szél a szilárd csapadékot, így azokon jó néhány száz négyzetméteres, tartósan síkos felület képződik. Ez csábítja ide az autósokat, akik gépkocsijaikkal a tapadás hiányát kiaknázva csúszkálnak, driftelnek, öncélú mutatványokkal veszélyeztetik egymást és magukat – tette hozzá.

A dobogókői parkolókban a jellemzően fiatal, járművezetői képességeik határait feszegető, önjelölt kaszkadőrök a pillanat alatt irányíthatatlanná váló autókkal könnyen egymásba vagy vétlen közlekedőkbe csapódhatnak. A hegyvidéki jellegű, csúszós útjai okán gyakran nehezen megközelíthető helyre nem könnyű feljutni sem a mentőknek, sem a katasztrófavédelemnek. Baj esetén értékes percek telhetnek el a szakszerű segítség megérkezéséig – fölösleges magyarázni a mesterségesen előidézett baleseti helyzetek szankcionálásának fontosságát. A közlekedési veszélyeztetés önmagában csak az egyik apropója a fokozott rendőri jelenlétnek.

Sajnos nem egy tragédia történt már ezen a környéken. Néhány hónapja például egy fiatal lány balesetezett: ő a dobogókői veretésre ment, a kocsijában ülő 25 éves barátnője nem élte túl, hogy árokba csapódtak a kocsijávall.

Az itt összegyűlő, olykor százfős társaságok nemritkán a lakossággal, a kirándulókkal is összetűzésbe keverednek, mutatott rá a további problémákra Harkay Dávid százados, a forgalom-ellenőrzési alosztály vezetője.

– Az autók bőgetésével előidézett zaj egyaránt zavarja a környéken lakókat és a turistaházakban pihenni vágyó üdülőket is, több panasz is érkezett már hatóságunkhoz. A népszerű, szinte mindig foglalt jurta-szállások mellett néhány méterrel vezet el az a közút, amit a parkolóba érkezők használnak. Ez is konfliktusforrás, a turisták a megnövekedett forgalomtól féltik gyermekeiket. A közúthasználatból kifolyólag több atrocitás történően Dobogókőn hol vitatkozás fajult garázdasággá, hol egy elsodort, majd métereken keresztül a motorháztetőbe kapaszkodó gyalogos esete borzolta a kedélyeket. Többen szánkózókat, síelőket húznak kötéllel maguk után az úttesten. Nem kell mondani, hogy ezek a vontatmányok kifejezetten életveszélyesek, nem mellékesen jogszabályba ütköznek – részletezte.

A szentendrei zsaruk visszatérő ellenőrzésekkel igyekeznek kontrollálni a jogsértéseket, rajta tartják a szemüket a potenciális gócpontokon. Indokolt esetekben közös akciókat tartanak a szomszédos erőkkel, a Pilisvörösvári Rendőrőrssel és az Esztergomi Rendőrkapitánysággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában