Időjárás

2022.06.20. 07:01

Kiadták a figyelmeztetést megyénkre: a tikkasztó hőség után lecsapnak a viharok

A hétfő első felében a kánikula miatt kell majd vigyáznunk, késő délutántól az érkező heves zivatarok okozhatnak gondot a megyénkben.

Kemma.hu

Forrás: Bors

Fotó: Móricz István

Kánikulával indul a hét, de a fülledt időben heves zivatarokra is fel kell készülnünk. A Köpönyeg.hu prognózisa szerint, hétfőn sok napsütésre számíthatunk, majd délutántól északnyugaton megnövekszik a gomolyfelhőzet, és egy-egy zivatar is besodródhat. Országos kánikula lesz 30-35 fokos maximumokkal. Estig a délnyugati, estétől az északnyugati szél erősödhet meg. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az extrém hőség és a heves zivatarok miatt már ki is adta a citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést Komárom-Esztergom megyére. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat. A napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű.

Forrás: met.hu

A meteorológia előrejelzése szerint, a délutáni órákban a nyugati határhoz közeli területeken - jelentős bizonytalanság mellett - egy-egy zivatar besodródhat az országba. Az esti óráktól pedig egy nyugat felől érkező hidegfronthoz kapcsolódóan főként a Dunántúl északi felén lehet számítani zivatarokra, melyek kelet felé mozogva várhatóan fokozatosan gyengülni fognak, és az éjféli órákig a középső országrészt is elérhetik. A Dunántúlon helyenként hevesebb zivatarok is előfordulhatnak, melyeket viharos (60-90 kilométer/óra) széllökés, jégeső (1-2 centiméter átmérő) és intenzív csapadékhullás (15-25 milliméter) kísérhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!