Időjárás

2022.06.22. 08:15

Kiadták a figyelmeztetést: durva felhőszakadások hoznak sok csapadékot a megyébe

A meteorológia a felhőszakadások és heves zivatarok veszélye miatt két napra is kiadta a citromsárga figyelmeztetést a megyénkre.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Egy csapadékzóna érkezik a térségünkbe, amely a következő két napban heves zivatarokkal és felhőszakadásokkal tarkítja majd az időjárást. A Köpönyeg.hu prognózisa szerint, szerdán nyugat felől eleinte csak fátyol-, majd délután vastagabb felhők érkeznek a Dunántúlra és itt eső, zápor is előfordul. Csütörtökön eleinte gyakran lesz felhős az ég, majd napközben észak felől csökken a felhőzet. Elsősorban a nap első felében délen, délnyugaton fordul elő csapadék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom megyére már ki is adta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést szerdára és csütörtökre is a heves zivatarok és felhőszakadások miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Forrás: met.hu

Szerdán késő délutántól, estétől nyugat felől ismét megnő a zivatarhajlam. Zivatarokra főként a Dunántúlon lehet számítani, amelyek mellé elsősorban felhőszakadás ( 20-30 milliméter, de a nyugati és délnyugati megyékben 40-50 milliméter is lehetséges) társul. A Dráva térségében heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket jégeső (1-2 centiméter, néhol akár nagyobb mint 2 centiméter) és viharos széllökés (60-90 kilométer/óra) kísérhet. A záporos, zivataros csapadékzóna várhatóan délkeleti irányban terjed majd tovább és csütörtök napközben hagyhatja el az országot.

Forrás: met.hu

Csütörtökön délelőtt hazánk délnyugati, déli felén még több helyen előfordulhat eső, zápor, zivatar. Délutánra azonban mindenhol megszűnik a csapadék. A vastagabb felhőzet lassan elvonul dél felé, mögötte csaknem mindenütt kiderül az ég. Helyenként megélénkül az északi, északkeleti szél, zivatarban erős lökések is várhatók. Délután 25, 30 fok közötti csúcsértéket mérhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!