Veszélyjelzés

2022.06.07. 11:38

Figyelmeztetést adtak ki keddre: előbb leégünk, majd elverhet minket a jég

Az esti órákban érkezik hazánkba a hidegfront, esővel, felhőszakadással, viharos széllökésekkel. Egyes helyeken jégesőre is számítani lehet. Napközben a magas UV-B sugárzás miatt van érvényben figyelmeztetés.

Kemma.hu

Forrás: Kialföld

Fotó: Csapó Balázs

Megyeszerte 30 fok körüli a kánikula, így a keddi napra megyénkben a nagyon erős, 7.0 értéket is meghaladó, 8,1 éréket is elérő UV-B sugárzás miatt figyelmeztetés van érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívta a figyelmet a napsugárzás elleni fokozott védekezésre, és hogy amennyiben lehet, délelőtt 11 és délután 15 óra között kerüljük a napozást. Javasolt a vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata is. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. 

Mindemellett keddre első fokú figyelmeztetést is kiadtak az ország nagy részére és megyénkre is. Estig napos, gomolyfelhős időre számíthatunk, és csak elszórtan alakul ki zivatar, zápor. Késő estétől azonban nyugat felől már egyre több helyen lehet csapadék. Délutántól egy érkező hidegfront hatására nyugat felől megnövekszik a zivatarok kialakulásának valószínűsége, késő estétől pedig főleg a Dunántúlon és a középső országrészben már nagyobb számban is előfordulhatnak. A legintenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső és viharos, 60-70 kilométer/órás széllökések  is kísérhetik, adta hírül az OMSZ. Komárom-Esztergom megyében a veszélyjelzés szerint zivatarok alakulhatnak ki, villámlással, erős széllel és helyenként jégesővel. A felhőszakadásokbő, intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

Szerdán, eleinte az erősen felhős égből több helyen alakul ki eső, zápor, zivatar. Délután aztán délnyugat, nyugat felől csökken a felhőzet, és kisüt a nap. 22 és 30 fok között változik a csúcshőmérséklet. Az északnyugati szél megerősödik, írja a koponyeg.hu

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!