időjárás

2021.06.30. 14:09

Órákon belül itt a hidegfront: viharos szél és jégeső is érkezhet

A meteorológia elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki Komárom-Esztergom megyére a heves zivatarok veszélye miatt.

Kemma.hu

Az előrejelzések szerint a délutáni órákban országszerte megszakad a kánikula az érkező hidegfront miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az egész ország területére figyelmeztetést, egyes megyékbe már riasztást is kiadott heves zivatarok miatt. Komárom-Esztergom megyében elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés lépett életbe. A szomszédos Fejér és Pest megyében már a riasztást is kiadták. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Fotó: Metkép

A Metkép tájékoztatása szerint a délutáni órákban eleinte északon, illetve a Pécs-Miskolc vonalon, majd a nedvesség érkeztével nyugaton és estétől már a Tiszántúlon is kialakulhatnak zivatarok. Magas lesz a szélnyírás, ugyanakkor a nedvesség viszonylag kevés, ami nagy területen gátat szabhat a zivatarképződésnek. A legtöbb energia a déli országrészben és a Tiszántúlon lesz.

Mivel a paraméterek elégségesek hozzá, szupercellák is kialakulhatnak, illetve nyugaton besodródhatnak a határon. Ezekre legtöbb esély az Alpokalján, a Pécs-Miskolc széles sávjában, és a Tiszántúl déli részén van. Ezeket a viharokat károkozó szélroham (80-100kilométer/óra), nagy méretű jég (2-5centiméter) és intenzív csapadék kísérheti.

Késő este, éjszaka a csapadék súlypontja az ország északi felén és a Tiszántúlon lesz. Ezeken a területeken MKR (zivatarrendszer) is kialakulhat, nagyjából a Tisza vonalától. A viharokat akár nagyobb méretű jég, viharos szél (70-90kilométer/óra) és felhőszakadás intenzitású csapadék is kísérheti.

Ezek is érdekelhetik