OMSZ

2021.02.09. 21:56

Szüntelenül szakad az ónos eső: szerdára is figyelmeztetést adtak ki

A hét harmadik napjára is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok Komárom-Esztergom megyére az ónos eső miatt.

Kemma.hu

Nagykanizsa, 2017. február 1. Gyalogosok az ónos esõtõl jeges járdán Nagykanizsán, a Huszti téren 2017. február 1-jén. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Varga György

Immár sokadik napja sárga figyelmeztető jelzés van érvényben az ország nagy részén, így Komárom-Esztergom megyében is az ónos eső miatt, ami főként az utakon jelent nagy veszélyt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint holnap néhány tized milliméter csapadék hullhat.

Szerdán az országban többfele várható ónos eső

Az éjszakai átmeneti csapadékszünetet követően reggel délnyugat felől egy újabb mediterrán ciklon melegfronti csapadékzónája érkezik, melyből az ország nagyobb részén eső várható, azonban az Észak-Dunántúlon a reggeli, délelőtti órákban átmeneti vegyes halmazállapotú csapadék (ónos eső, havas eső) is hullhat, melyet eső vált majd fel – írja a met.hu.

Az Északi-középhegység területén kezdetben havazás lesz jellemző, melyet dél felől egyre nagyobb területen átmeneti havas eső, ónos eső, fagyott eső, végül eső vált fel. Legtovább Borsod északi felében tarthat ki a havazás.

Ezzel párhuzamosan, az esti órákban északnyugat felől megérkezik a ciklon hidegfrontja, melynek hatására a Dunántúlon az esőt, záporokat havazás, hózáporok válthatják fel (átmenetileg ónos eső, fagyott eső is előfordulhat). Az Észak-Dunántúlon éjfélig lehulló hó vastagsága meglehetősen bizonytalan.

A front mögött északira, északnyugatira forduló szél egyre nagyobb területen megerősödik, elsősorban a Dunántúl nyugati felén viharos (70-80 kilométer/óra) lökések is kísérhetik, mely a hóval borított északnyugati tájakon (a hóvastagság függvényében) hófúvást eredményezhet.

Az északi és középső országrészben az éjszaka folyamán helyenként köd képződhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!