Időjárás

2020.08.12. 17:09

Hullámvasúton az időjárás: a kánikulát zivatarok szakítják meg

Zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki Komárom-Esztergom megye több járására.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andriy Blokhin

Az Országos Meteorológia Szolgálat augusztus 12-én zivatarok kialakulása miatt citromsárga, elsőfokú riasztást adott ki Komárom-Esztergom megye több járására. Az elsődleges veszélyforrást a villámlások jelentik, emellett esetenként szélerősödések és jégeső is előfordulhat. Ma estig a Dunántúlon (nagyobb eséllyel a hegyvidéki tájakon) és középső megyékben elvétve még előfordulhat zivatar. A napi középhőmérséklet ma főként a délkeleti országrészben elérheti a 25 fokot.

A riasztás térképen (Fotó: met.hu)

Távolabbi kilátások:

Csütörtökön délutántól előbb a Dunántúl nyugati felén, estétől már az Északi-középhegység térségében is előfordulnak zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (30, kis eséllyel 40-50 milliméter), jégeső és viharos széllökés (60-80 kilométer/óra) társulhat.

Pollenjelentés

A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően magas szintet érhet el. Az üröm virágporának mennyisége országosan közepes, esetenként magas, a pázsitfűféléké az útifűé, a libatopféléké, illetve a lóromé jellemzően alacsony. A kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék virágporának koncentrációja jellemzően alacsony-közepes, az ernyősvirágzatúaké alacsony szintet érhet el. Előfordulhat egy-egy szem még a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, valamint a fenyőfélék pollenjéből is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen elérheti a magas szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!