forróság

2017.07.20. 12:26

Másodfokú hőségriasztás: még nagyobb kánikula jön

Fokozódik a kánikula, vasárnap éjfélig másodfokú hőségriasztást adtak ki az egész országra. A Dunántúlon szerdán Komárom-Esztergom megyében lesz a legmelegebb, ezért a meteorológia is másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Forrás: Shutterstock

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint Komárom-Esztergom megyében a napi középhőmérséklet július 20-án 27 fok fölött alakul majd, emiatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adtak ki. Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár emellett az ország egész területére másodfokú hőségriasztást adott ki csütörtök nulla órától vasárnap éjfélig.

Szerdán a legmagasabb hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint 36 fok lehet, este-éjszaka pedig 20-27 fok körül alakul majd. Az UV-sugárzás is elég magas lesz, érdemes vigyázni arra is, hogy negyed óra alatt is leéghetünk. Pénteken 30-37 fokra számíthatunk, de a kánikula mellett zivatarokkal, viharokkal is számolhatunk.

Egészségügyi veszélyei is vannak a hőségnek

 Az ÁNTSZ figyelmeztet: a nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az ő esetükben érdemes különösen komolyan venni a panaszokat, ez a betegség ugyanis a vezető halálok hazánkban. A visszérpanaszok is fokozódhatnak a hőségben.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, így felhívják a figyelmet a vezetés közbeni fokozott óvatosságra. A június végi nagy kánikulában például egymást érték a balesetek Komárom-Esztergom megyében. Egészségügyi és autós szakemberek több tanácsot is megfogalmaztak a hőségben való biztonságos vezetéssel kapcsolatban. Azzal kapcsolatban, hogy a nagy kánikulában csökken a koncentrációkészség, romlik a reakcióidő, a rendőrség is adott ki figyelmeztetést, kiemelve, hogy a gyalogosok is hajlamosabbak hibázni ilyenkor.

Nézzék meg a filmelőzetesek stílusában készült videónkat!

Júniusban így foglaltuk össze, mire érdemes figyelni a kánikulában. Most is aktuális minden képkockája.

Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak.

Fogyasszanak elég folyadékot a kánikulában!

A vízparton nyaralók napozás után lehetőség szerint hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Az ÁNTSZ kéri a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjék a leégés ellen.

Tanácsok, amelyeket érdemes megfogadni

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!