színház a világ

2017.12.14. 06:57

Sikeres jubileumi évadot zárt a Magyarock Dalszínház

Sosem látott előadásszámmal, négy új bemutatóval és számos új vendégszerepléssel zárja az idei, jubileumi évet a Magyarock Dalszínház, amely a komáromi előadások mellett bejárta a fél országot és a határainkon túl is bemutatkozott. A társulat gőzerővel készül az év végi előadásokra és a jövő évi bemutatókra.

Nagy Tamás

Marosvásárhelyen is telt ház előtt lépett fel a társulat

December 15-én a Papp László Budapest Sportarénában vendégeskedik „Az itt élned, halnod kell” című történelmi rockmusical, mely az Esztrád Színház produkciója. Először 2016-ban a Hősök terén mutatták be a darabot, mely az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

A zenés történelmi játék ősi hagyományt újít fel. Kép, zene, mozgás együtt sugallja azt az érzelmi többletet, ami szónoklatokon és más ünnepélyes megnyilatkozásokon túl egy egész ország lakosságát képes egybeforrasztani.

A társulat a komáromi előadások mellett bejárta a fél országot és a határainkon túl is bemutatkozott

– Ez egy nagyszabású produkciót több száz közreműködővel, lovasokkal, hagyományőrzőkkel, táncosokkal és sztárszereposztással mutattuk be, melynek a legfőbb díszlete maga a Hősök tere volt. A nyilvános főpróbát és a díszelőadást több mint húszezren látták, így a színház eltökélt szándéka volt, hogy ezt az előadást több helyre is eljuttassák az országban. A nyár és az ősz folyamán hat állomásos országos turnéra indultunk a produkcióval. Koltay Gábor rendező meghívására a darabban a Magyarock Dalszínház tagjai is részt vehettek a produkcióban, emellett pedig Kuczmann Ágnes főszerepet kapott az előadásban, valamint jómagam rendezőasszisztensként közreműködtem – mondta Vizeli Csaba, a Magyarock Dalszínház vezetője, aki hozzátette: a turné igaz egy csökkentett létszámmal ment, de többek között Vésztőn, Mohácson, Szigligeten, Komáromban, Szegeden és Délegyházán is bemutatták az ottani közönségnek.

Marosvásárhelyen is telt ház előtt léptek fel a színészek

A turnéelőadásokat mintegy 200 ezer ember látta és a turné zárásaként közkívánatra a Papp László Budapest Sportarénában is vendégeskedik a darab, ami egy igazán különleges esemény lesz a dalszínház életében, melyet nagy izgalommal várnak.

– Az a hét nagyon izgalmas lesz a mi szempontunkból, hiszen december 12-én Budapesten is bemutatkozik a Retropoly című musical is, amely egy a ’90-es évek diszkóslágereire épülő vidám történetet mutat be. A darab ötletgazdája Varga Zsolt Krisztián, akit sokan az UFO együttesből ismerhetnek. Neki a szívügye volt ez, hogy a ’90-es évek diszkóslágereiből készüljön egy olyan zenés színpadi mű, amely tulajdonképpen továbbviszi ezeknek a daloknak az életét és új pluszt kölcsönöz nekik – hangsúlyozta a vezető.

Vizeli Csaba, Varga Zsolt Krisztián és Mára Krisztián, aki egyben a darab producere lett, a nyári monostori erődös retro bulik kapcsán beszélgettek, hogy össze kellene hozni egy ilyen előadást. – Később megkeresett Zsolti, hogy van egy ilyen ötlete és érdekelne-e. Őszintén, én is ezeken a zenéken nőttem fel és egy nagyon jó kis szerző munka alakult ki közöttünk.

Zsolti és Krisztián szívüket-lelküket beletették a produkcióba. Zsolti alapötletét felhasználva közösen válogattuk ki azokat a dalokat, melyek végül belekerültek a musicalbe, s ezek köré írtam egy történetet. A bemutató élménye fergeteges volt, igazi népünnepély kerekedett ki a produkcióból, amelyben többek között Zoltán Erikával, Ganxsta Zoleeval, Mészáros Árpád Zsolttal, Sipos Tamással, Danics Dórával, Baronits Gáborral, Barabás Kiss Zoltánnal együtt Kuczmann Ágnes is fontos szerepet kapott.

A Retropoly című előadás nagy közönségsiker volt mindenhol

Zsolti, aki a darab koreográfusa és a művészeti vezető volt közösen állítottuk színpadra a musicalt, melynek november közepén volt az ősbemutatója Erdélyben, ahol egy háromállomásos turnén vettük részt. A héten indulnak a magyarországi bemutatók is, összesen öt helyszínen lépünk színpadra idén: Debrecenben, Salgótarjánban, Kecskeméten, Szegeden és Budapesten, 2018-ban pedig további hazai helyszíneken – mondta Vizeli Csaba.

A szereposztásban egyébként a Magyarock Dalszínház hat tagja is szerepet kapott és mellette még a színpadi kisegítő munkákban is számos munkatárs segíti a darab sikerét. – Az erdélyi bemutatón a produkció és a színészek is megállták a helyüket. A komáromiak méltó partnerei voltak a többi neves művésznek és hatalmas elismerést kapott a produkció – hangsúlyozta a Magyarock Dalszínház vezetője.

A számos vendégszereplés mellett folyik a társulat saját élete is, hiszen új bemutatóval is készülnek, melynek próbái már javában zajlanak. Egy sokak által kedvelt történetet visznek jövő év elején színpadra, hiszen a Macskafogó című rajzfilm musical változatát – Szikora Róbert és Valla Attila feldolgozásában – mutatják be Komáromban 2018. január 29-én. – Alapvetően a filmet veszi alapul a darab, de vannak benne új történetszálak is, amit hozzáírtak, de ugyanazt az érzést és ugyanazt a varázst hozza magával, mint ami a mesében van. Én bízom a sikerében – emelte ki Vizeli Csaba, aki hozzátette: emellett próbaidőszak alatt vannak két darabbal is, hiszen mindig újabb és újabb kihívásokat tűznek ki célul. A Magyarock Dalszínház évek óta dédelgetett álma volt, hogy mesedarabbal is közönség elé lépjenek, így januárig még két történetnek lesz a bemutatója, az egyik egy Grimm mese, A halász és a felesége, a másik pedig egy Mátyás királyról szóló történetet mutat be.

– Mindenképpen szerettünk volna egy új közönségréteget is megszólítani, hiszen két teljes felvonást a picik még nem tudnak végigülni, egy felvonásos zenés előadásokban gondolkodtunk, melyeket elsősorban óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk. Ezek mellett gőzerővel készülünk a jövő évre, főként a nyárra, hiszen számos tervünk van. Úgy érzem, az idei, 15 éves jubileumi évünk sikeres volt a társulatunk számára. A színvonalas előadásoknak és a lelkes közönségünknek hála folyamatosan tudunk fejlődni mind technikailag, mind pedig szakmailag – emelte ki Vizeli Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!