Tavaszi munkák

2024.03.10. 09:18

Az őszi kalászosok már szépen fejlődnek a földeken

Gondolhatnánk, ez az az időszak, amikor csendes, szinte kihalt a határ és az agráriumban tevékenykedőknek más dolguk sincs, minthogy „hallgassák”, miként nő a kelés után az őszi árpa vagy a búza. Ám ez hatalmas tévedés, mert ilyen kora tavaszon is bőven akad teendő a mezőgazdaságilag művelt, hasznosított területek.

Petrik József

2021.04.07 Báta Kocsis János bátai földműves mutatja a repcét és a búzát. És műtrágyázza is a növényeket a bátai határban Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

 A tavaszi vetésű növények alá megkezdődtek és jelenleg is javában zajlanak a termőhelyet előkészítő munkálatok. Ez jó, hogy így van, mert a megfelelő talaj-előkészítés sok bosszúságtól és fölöslege költségtől óvhatja meg az agrártermelőket.

Az őszi vetések állapota koruknak megfelelő. A kalászosok őszi kelése, sorolása szintén az adott menetrend szerint zajlott. A jelentős őszi csapadék jót tett a vetéseknek. Nem véletlen, hogy az őszi kalászosok bokrosodása folyamatban van. Az osztott fejtrágyázások első adagját már mindenütt kiszórták. Egyre többen használják az úgynevezett lassú feltáródású, ként is tartalmazó, nitrogén műtrágyákat.

A pocok kártétele a vármegye különböző termőkörzeteiben változó mértékű, de az állat jelen van az őszi búza, lucerna és az őszi káposztarepce táblákon egyaránt. Szűkebb hazánkban a vadkár nagysága évről évre rendkívüli mértékben növekszik. Tata környékén ehhez hozzájön az Öreg-tavon telelő vízi szárnyasok, vadlibák okozta kártétel. Sok esetben a kukorica tavaly őszi betakarítása, a csapadékos időjárásnak következményeként kitolódott és csak ezt követően tudták magágyba juttatni az őszi búzaszemeket.

A csapadékkal telítődött táblákról, földrészletekről, illetve helyenként kialakult nedves foltokról húzódik vissza a víz. Nagyobb, egybefüggő belvizes térségek vármegyénkben ugyan nem alakultak ki, de így is előfordulhatnak kisebb területek, ahol az őszi kalászosokban várható kipusztulás, vagy az állomány fejlődése alakul lassabban. A nedves és meleg időjárás kedvező a növénykárosító gombák fejlődésének és a gyomosodásnak is. Folyamatosan zajlanak a gyomirtószeres kezelések. A műtrágyák és szerves trágyák kijuttatása nagyrészt lezajlott, de a gazdák, valamint a mezőgazdasági vállalkozások likviditási problémái miatt kevesebb trágyát használtak fel.

A dűlőkben a szőlő, az almaültetvényeken a metszés folyamatos. Az almafák állapota 3-4 héttel előrébb van a megszokottnál. A gyümölcsöskert művelő, gondozó gazdák aggódnak is az esetleges tavaszi fagyok miatt.

Talaj előkészítési tanácsok

Néhány gondolat a gondos talaj-előkészítésről, amelynek legjobb eszköze a kombinátor. A kiválasztott termőhelyet a vetési mélységnek megfelelően kell lazítani, porhanyítani. A magágy mélysége egyenletes kell, hogy legyen.

Fontos az okszerű illetve szükséges „számú” művelés, mert a túlzó talajmunka a föld felső rétegének kiszáradását, rögökbe összeállását eredményezi, és megnő az esélye a talajtömörödésnek is. Az évekig hozzáértés nélkül művelt táblákon szinte lehetetlen azonos magágymélységet és -minőséget kialakítani.

A magágy-készítés időpontjának helyes megválasztása elengedhetetlen. Nem a felső talajréteg nedvességi állapotát kell ellenőrizni, hanem az alsóbb 10-15 centi teherbíró képességét is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!