Beruházás

2023.09.14. 15:18

A magyar vetőmag-előállítás hírnevét is növeli a nagyigmándi üzem 450 milliós fejlesztése +fotók

Automata csomagoló gépsort avattak a Bayer Hungária Kft. nagyigmándi vetőmagüzemében. A beruházás mintegy 450 millió forintból valósult meg.

Körtvélyfáy Dina

A Bayer Hungária Kft. a fontos beruházással a fejlődés irányába kötelezte el magát

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Jelentősen növeli az üzem a kapacitását és rugalmasságát az új gépsor, amelyet csütörtökön helyeztek üzembe a nagyigmándi vetőmagüzemben. Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendéget, aki elmondta, vetőmagjaik évtizedek óta ismertek a magyar gazdák körében. Hangsúlyozta, az évek alatt a Bayer az egészségügy és mezőgazdaság egyik vezető szereplőjévé vált. Jelenleg világszerte, nyolcvannál is több országban, több mint százezren dolgoznak a cég kötelékében. 

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, ebben a vármegyében a mezőgazdaságnak legalább olyan fontos szerepe van, mint a nehéziparnak. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hazánkban a vetőmagtermelés jelentős szakmai múlttal rendelkezik. Hozzátette, az itt előállított vetőmag hetven százaléka az exportpiacra kerül, hazánk pedig benne van a világ első tíz vetőmag-előállító országában. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke úgy fogalmazott, a Bayer az egyik legmodernebb üzemnek tekinthető, a mostani fejlesztés pedig tovább növelheti a cég, illetve a magyar vetőmag-előállítás hírnevét.

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára azt mondta, az elmúlt időszak is megmutatta, mennyire fontos az ellátásbiztonság, a technológiai fejlődés. Rámutatott, ezek a fejlesztések hosszútávon is biztosítják a sikert és a magyar versenyképesség jövőjét. Mint fogalmazott, ezzel az új gépsorral a nagyigmándi üzem abszolút beleilleszkedik a minisztérium iparstratégiájába, amelyben az élelmiszeriparnak is kiemelten fontos szerepe van.
– Az új gépsor átadása egyértelmű jele annak, hogy a cég elkötelezte magát a fejlődés irányába, mi pedig ehhez a továbbiakra is sok sikert kívánunk – zárta gondolatait az államtitkár.

A beszédek után az üzembe is betekinthettek a résztvevők, egyebek mellett Hajduné Farkas Erika Nagyigmánd, valamint dr. Horváth Klára, Bábolna polgármestere is.

Idén harminchat éves az üzem
Mészáros András, a Bayer Hungária Kft. vetőmagtermelési vezetője az új gépsor elindítása előtt elmondta, a nagyigmándi vetőmagüzem idén harminchat éves. Főként hibrid kukoricával és repcével dolgoznak. 2012 óta összesen mintegy 30 milliárd forint értékben ruháztak be Nagyigmándon. A mostani gépsor 450 millió forintba került. A szalagátvágáskor a szalagot két rangidős kollégájuk tartotta, Nemes József, aki a kezdetektől fogva itt dolgozik, valamint Tóth Gábor műszakvezető, aki 27 éve tagja a csapatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!