Viharkárok

2023.08.31. 17:00

November utolsó napjáig várják a kérelmeket

Az agrárkárenyhítési rendszerben tagtermelők az utóbbi hetekben tapasztalt heves viharok miatt keletkezett kárukat a káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül jelenthetik be a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén, ügyfélkapus bejelentkezést követően, a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Kemma.hu

Az elszenvedett felhőszakadáskár vagy viharkár esetén azt az időpontot kell a káresemény bekövetkezésének tekinteni, amikor a vihar a károsodással érintett területen bekövetkezik. 

Felhőszakadásnak minősül azon időjárási jelenség, amelynek során a kockázatviselés helyén lehullott csapadék húsz perc alatt mért átlagos intenzitása elérte, vagy meghaladta a 0,75 mm/perc értéket, vagy a lehullott csapadék mennyisége huszonnégy óra alatt elérte vagy meghaladta a negyvenöt millimétert. Vihar az a legalább húsz m/sec. szélsebesség – ideértve a szántóföldi növényállományában mechanikai sérülést okozó, a legalább húsz m/sec. sebességű szél által szállított szemcse vagy részecske miatti homokverést is –, viharkár pedig a kockázatviselés helyén termesztett növényekben a vihar miatt bekövetkezett olyan káresemény, amely a növénykultúrában hozamcsökkenést okoz. 

A támogatási feltételek fennállásakor kárenyhítő juttatást akkor vehet igénybe a termelő, ha rendelkezik az agrárkár-megállapító szerv által igazolt kárbejelentéssel, tárgy­évben a kárenyhítési hozzájárulást határidőben megfizette, és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet legkésőbb november 30-ig benyújtja. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!