Regionális

2023.07.20. 16:30

Naperőművekkel spórol az Északdunántúli Vízmű is

Naperőműveket telepített öt regionális vízműtársaság, köztük az Északdunántúli Vízmű Zrt. energiaköltségeik csökkentésére; a mintegy 2,2 milliárd forintos beruházás zárórendezvényét a közelmúltban tartották Siófokon.

Kemma.hu

Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára az eseményen azt hangsúlyozta: a kormánynak kifejezett célja a napenergia hasznosítása, a tervek szerint a mostani 5 gigawatt naperőművi kapacitás 2030-ra 12 gigawattra nő, a szélerőművi kapacitás 1 gigawatt lesz.

Mint azt az MTI írta, arra ösztönzik a nagyobb villamosenergia-fogyasztó cégeket, hogy az általuk felhasznált áram minél nagyobb részét lehetőleg maguk termeljék meg megújuló források kiaknázásával - tette hozzá. A helyettes államtitkár úgy vélte: ebben utat mutat az öt regionális vízműtársaság, amelyek a naperőműveknek köszönhetően csökkenthetik kiadásaikat, így hozzájárulnak a vízdíjak "kordában tartásához".

A mintegy 923 millió forint európai uniós pályázati támogatást élvező beruházás részeként a DRV, a Duna Menti, az Északdunántúli, Észak-magyarországi és a Tisza-menti Regionális Vízmű Zrt. területén 13 helyszínen és a projekten kívül mintegy 250 millió forint önerőből további 2 helyszínen épült naperőmű.

A létesítmények összteljesítménye 5,65 megawatt, évente 20 ezer gigajoule energiát állítanak elő, és ezzel 5300 tonna üvegházhatást okozó gáz kibocsátásától óvják meg a környezetet, jegyezte meg. Luda Ottó, a kivitelező HelioActive Rendszerintegrátor Kft. tulajdonosa arról beszélt, hogy a fejlesztés részeként több mint 17 ezer napelemet és 181 invertert helyeztek üzembe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában