Elismerés

2023.07.20. 17:30

Az Sk Innovation munkatársa lett a hónap mérnöke

A Magyar Építőknél Gönczy Miklós érdemelte ki A hónap mérnöke elismerést júniusban. A szakember dolgozott olasz, német, japán, indiai és koreai projektek építésvezetőjeként, majd főépítésvezetőjeként, szerepe volt többek közt az SK Innovation komáromi üzemének létrejöttében is.

Várvizi Tamás

A Magyar Építőknél Gönczy Miklós érdemelte ki A hónap mérnöke elismerést júniusban. A szakember dolgozott olasz, német, japán, indiai és koreai projektek építésvezetőjeként, majd főépítésvezetőjeként, szerepe volt többek közt az SK Innovation komáromi üzemének létrejöttében is.

Forrás: magyarepitok.hu

Fotó: Erdei Mihály

A magyarepitok.hu portréjából kiderül: Gönczy Miklós nyolc külföldi megrendelő projektjében vezette ipari üzemek, logisztikai központok és egyéb összetett beruházások építkezését. A júniusi hónap mérnöke jelenleg az SK Innovation 50 hektáros iváncsai projektjét zárja le főépítésvezetőként. 2010 óta dolgozik a Market Építő Zrt-nél.

A vállalatnál rögtön beugrott a mélyvízbe, a svájci Giveaudan makói beruházásán kezdett el építésvezetőként dolgozni. Pályafutását a későbbiekben is végig kísérték a külföldi befektetők megbízásából felépített ipari és kereskedelmi létesítmények, melyek a cég fővállalkozásában készültek el. Elmondta: hasznára volt ebben az a két év, melyet a diploma megszerzése után Nagy-Britanniában töltött el. Itt megismerte a ’nyugati’ munkastílust, szemléletmódot.

Az első nagyobb makói feladat után – először építésvezetőként, majd 2016-tól már főépítésvezetőként – volt módja megismerni a különböző országok beruházói kultúráját: dolgozott olasz, német, japán, indiai és koreai projektek építésvezetőjeként, majd főépítésvezetőjeként, nagy felelősséget vállalva. Méretében is kiemelkednek ezek közül a japán Bridgestone és az indiai Apollo Tyres gumiabroncsgyárai, valamint a koreai SK Innovation komáromi és iváncsai akkumulátorgyártó üzemei.

A komáromi üzem
2019 márciusában indult az elektromos járművek akkumulátorait gyártó komáromi üzem építése. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az év februárjában a fővárosban bejelentette: a 239 milliárd forint értékű beruházás ezer új munkahelyet teremt a városban. Az SK Innovation négyszázharmincezer négyzetméternyi területet vásárolt Komáromban a 117 ezer négyzetméteres gyár felépítéséhez. A beruházáshoz a kormány vissza nem térítendő támogatással is hozzájárult. A tárcavezető a bejelentéskor megjegyezte: a világszinten is a piacvezetők közé tartozó SK Innovation beruházását erős regionális versenyben nyerte el Magyarország. A vállalat neve 2021 novemberében egyébként SK Battery Hungary Kft-ről SK On Hungary Kft.-re változott, mindezt a dél-koreai anyacég, az SK Innovation átalakulása, illetve az önálló akkumulátor-üzletág létrejötte indokolta.

Mint mondta, budapesti létére szeret vidéken dolgozni és kifejezetten izgalmas kihívás számára egy mezőre vagy egy korábbi szántóföldre épülő hatalmas beruházásban részt venni. 
– Egy ilyen óriási beruházás – mutatott rá – valójában már egy kis város.

Az Iváncsán a többi szereplőtől eltekintve is impozáns számú, 13 építésvezető munkáját koordináló főépítésvezető rámutat arra is, hogy a hatékonyság kulcsa az együttműködés és az ellenőrzés. 
– Külön izgalmas feladat a feszes határidejű projektek esetében a monitoring – emelte ki. 

– Nagy vonalakban ez úgy működik, hogy a mennyiséget elosztva a határidőhöz tartozó munkanapok számával, és ennek alapján ellenőrizzük a napi teljesítmény és a projekt haladását. Ez a valóságban persze komplikáltabb, mert nem lehet minden nap ugyanannyit kivitelezni, de ez elősegíti a komplex munkafolyamat átláthatóságát és tervezhetőségét. A precíz monitoring része a jó minőségbiztosítási rendszernek, és ebben a tekintetben a magyar építőiparnak még van hová fejlődnie – fogalmazott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!