Béren kívüli juttatás

2023.01.08. 14:22

Sok mindent kaphat bére mellé a dolgozó - itt van a lista

Közösségi autózás és kamatmentes hitel, SZÉP-kártya és céges ajándék, értékpapír és a távmunka finanszírozása. Széles a választék; remélhetően sok lesz az olyan munkavállaló 2023-ban, aki a növekvő bére mellé mindezekből kap.

Mórocz Károly

A SZÉP-kártya az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatásnak számít

Forrás: Shutterstock

Az adótörvény esetleges változásai mellett a munkavállalói igényeket is figyelembe vevő béren kívüli juttatások költséghatékony megoldásai lehetnek a munkavállalói elköteleződés javításának. Az RSM Hungary adószakértői összefoglalták melyek most a leginkább népszerű és adózási szempontból is előnyös béren kívüli juttatási formák. 

Töretlen a népszerűsége a céges autónak és a közösségi autózásnak (car-sharing). A személygépkocsi juttatása a munkavállalónál adómentes akkor is, ha üzleti célra egyáltalán nem használja az autót. Ugyancsak adómentes az autópályadíj és az üzemeltetéssel kapcsolatos költség is, mint például az üzemanyag. Az ársapka tavaly december 6-ai eltörlésével már nincs különbség a céges autó és a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsiba tankolt üzemanyag ára között. 

Kamatmentes lakáshitelek is adhatók a munkavállalóknak
Az egyik legnépszerűbb juttatási forma a kamatmentes dolgozói lakáshitel. Az adómentesség feltétele ebben az esetben, hogy a hitelt hitelintézeten vagy az Államkincstáron keresztül folyósítsák. Fontos kitétel még az is, hogy a dolgozói lakáshitel összege nem haladhatja meg – a folyósítást megelőző négy évben kapott munkáltatói lakáscélú hitelekkel együtt – a 10 millió forintot. Jó hír az igénybe vevőknek, hogy a dolgozói kamatmentes hitel a lakás építése és vásárlása mellett bővítésre, korszerűsítésre vagy akadálymentesítésre is használható. Továbbá az ilyen célból más munkáltatótól vagy hitelintézettől felvett hitel törlesztésére is van lehetőség. Érdemes figyelni a fenti szabályokra, ugyanis amennyiben a munkáltató által biztosított hitel nem felel meg az adótörvény rendelkezéseinek, a munkavállalónak kamatkedvezményből származó jövedelme keletkezik, mely után több mint 33 százalékos adóteher merül fel a kifizető részéről.

A jelenleg uralkodó környezettudatos trendeknek megfelelően egyre több munkavállaló fordul a közösségi autózás felé. Jó hír, hogy a car-sharing rendszer költségeinek finanszírozása ugyancsak adómentes juttatásnak számít. Szintén adómentesen támogatható a hagyományos vagy elektromos kerékpár használata is, ráadásul a munkáltatónak itt extra közterhei sincsenek. 

A pandémia idején elterjedt távmunka gyorsan kedveltté vált a munkavállalók körében, és ma már komoly munkaerővonzó és -megtartó hatása is van. Fontos tudni, hogy a minimálbér 10 százalékáig adható adómentesen költségtérítés a munkavállalónál így felmerült többletköltségek – például rezsi és internethasználat díja – finanszírozására, anélkül, hogy a dolgozónak bármilyen számlával el kellene számolnia. 

A SZÉP-kártya az egyik legalacsonyabb adóteherrel (28 százalék) és most már az úgynevezett zsebek megszűnésével rugalmas felhasználással is jár. A zsebek közötti átjárhatóság az idei év végéig is már biztosított. Fontos ugyanakkor arra figyelni, hogy ne legyen a kártyán egy évnél tovább alvó összeg, mivel ezekre extra 15 százalékos díjat kell kiszabniuk a szolgáltatóknak. A SZÉP-kártya alkalmas lehet sportlétesítmények látogatására jogosító bérlet vásárlására is, így biztosítja a munkavállalók szabadidejének hasznos és egészséges eltöltését. 

Az ünnepek alkalmával több munkáltató szervezett valamilyen eseményt, esetleg átadott kisebb ajándékcsomagokat. Bizonyos feltételek teljesülése esetén az ezzel kapcsolatban felmerült költségek után a kifizető összes adóterhe 33,04 százalék. 

Az értékpapír-juttatás nem megszokott juttatási forma, mégis fontos. Elősegítik a munkavállalóknál a tulajdonosi szemlélet kialakítását, hiszen saját zsebükön is érzékelhetik a cég sikereit. Ilyen módon jobban azonosulnak a cég céljaival, jobban motiválhatóvá válnak. Egy nagyobb értékpapír-juttatási program a cég berkein belül komoly vonzóképességgel is bír, lehet akár ez a végső érv is egy toborzási folyamatban. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!