Drágulás

2022.12.22. 15:49

A tudatos vásárlás szinte aranyat ér

Már hónapok óta jellemző ország- és megyeszerte, hogy sokkal tudatosabban és körültekintőbben vásárolunk. Szembesül a lakosság a növekvő inflációval, a kenyér, a tojás vagy a tejtermékek ára gyakorlatilag teljesen elszakadt a hétköznapi realitásoktól.

Mórocz Károly

Forrás: Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Lehet küzdeni az ellen, hogy minden pénzünket elvegye a drágulás, ehhez például az internetes keresőoldalak nyújthatnak segítséget. A vg.hu néhány napja szétnézett a legnagyobb hazai hipermarketek kínálatában, és igazán meglepő árakkal találkozott. Az árak összehasonlításával foglalkozó cashmap.hu az összes nagyobb hazai diszkontlánc termékét és árát vezeti. 

A KSH adatai szerint novemberben már 865 forint volt átlagosan a kenyér kilója. Ugyanakkor volt két olyan áruházlánc, ahol 600 forintért lehetett venni egy kiló parasztkenyeret. Aki teljes kiőrlésű rozskenyeret szeretne venni, az is megtalálhatja egy harmadikban a neki valót, ott fél kilogramm 369-ért kapható. 

Szomorú, de tény, hogy tejes kiflit 55 forint alatt sehol sem árulnak. Ha megengedhetjük magunknak, hogy 4 ezer 500-5 ezer forintot kiadjunk egy kilogramm sajtért, akkor legalább háromféle termék jöhetnek számításba, különböző helyeken. 

A felvágottak közül a legolcsóbb egy 130 grammos kiszerelésben kapható, 249 forintért. Hasonló árkategóriában, de kisebb, 100 grammos csomagban egy másik helyen 219 forintért is tudunk venni felvágottat. 

Ha hajlandók vagyunk többet kiadni, akkor ár-érték arányban a legjobb választás az olyan baromfihúsos felvágott, aminek az 500 grammos kiszerelése mindössze 1000 forint. Vigyázat! Az árak itt és most tájékoztató jellegűek, napról napra változhatnak.

Ne feledkezzünk el a magyar tulajdonú kis- és közepes boltokról sem. Ha pénzt nem is, időt takaríthatunk meg, ami szintén sokat ér - különösen karácsony előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!