Hitelek

2022.11.03. 09:00

Segítség a cégeknek: ha kamat, akkor stop

Mint hírül adtuk, november 15-től vezetik be a kamatstopot a kis- és közepes vállalkozások hiteleire.

M.K.

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gegely és Nagy Márton jelentette be a kamatstopot

Forrás: MTI

A június 28-ai szintre viszik vissza a kamatokat visszamenőleg is, és jövő júliusig lesz életben a kamatstop. Június 28-án 7,77 százalék volt a bankközi kamatláb, ma ez 16,69 százalék, de visszakerül a június 28-i szintre. A kkv-k esetében körülbelül 60 százaléka a hitelállománynak támogatott hitel, de 40-45 százalék változó kamatozású csaknem 60 ezer kkv érintett. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kérésére egyrészt kiterjesztik a kamatstopot a kkv-k hiteleire, ezen kívül meghosszabbítják a Széchenyi Kártya-hitelprogramot, valamint gyármentő programot hirdetnek.

A kabinet álláspontja szerint Európában szankciós infláció van, ami miatt drágul az energia, a szállítási költségek, az élelmiszerek és a családok mindennapjai. A Széchenyi Kártya kamata január 1-jéig 3,5 százalék, utána 5 százalékra emelkedik, az érintett termékek körét pedig szűkítették, áramvonalasították.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a részletekről elmondta, hogy a kamatstop kiterjesztése a változó kamatozású, forinthitelekre érvényes. Az intézkedés mintegy 60 ezer cégnek jelent segítséget. A programba automatikusan bekerülnek az érintettek. Körülbelül 100 ezer hitelről van szó, ezek 2000 milliárd forintnyi kölcsönt tesznek ki. A különbözetet a bankrendszer fizeti, ez a következő fél évben mintegy 80 milliárd forint lehet. A kkv-hitelállomány durván 40-45 százaléka változó kamatozású. A forgóeszköz- és beruházási hitelek többsége a kamatstop alá esik majd. A miniszter hangsúlyozta, nem lehet megengedni, hogy 20-25 százalékon pörögjenek a vállalati hitelek kamatai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!