Ingatlanok

2022.11.03. 17:12

Megyei ingatlanok: a csökkenő görbe után növekszik az építkezési kedv

A családi házak építése a legnépszerűbb az utóbbi időben.

Várvizi Tamás

Van megye, ahol több, van, ahol kevesebb lakás épült 2001 óta, Komárom-Esztergomban nagyon enyhe csökkenés figyelhető meg

Forrás: Vas népe

Fotó: Cseh Gábor

Az országos folyamatokhoz hasonlóan Komárom-Esztergom megyében is növekedésbe fordult át a korábbi csökkenő tendencia 2022 II. negyedévében, azonban összességében az I. félévben 17 százalékkal (országosan 6,8 százalékkal) csökkent az épített lakások száma az előző év azonos időszakihoz képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék című kiadványából. 

2022 januárja és júniusa között összesen 70 lakást vettek használatba, 16 százalékuk Tatabányán, 53 a többi városban, 31 pedig községekben épült. Csak a kisebb városokban regisztráltak csökkenést. A lakások több mint négyötödének természetes személyek, csaknem egyötödének vállalkozások voltak az építtetői. Előbbieknél élénkült, utóbbiaknál visszaesett az építési aktivitás.

Építési forma szerint az új lakások több mint háromnegyedét családi házas formában, mintegy egynegyedét többszintes, többlakásos épületben adták át. Előbbi építési formában több, utóbbiból kevesebb lakás épült az egy évvel korábbinál. Részben emiatt az új lakások átlagos alapterülete (110 négyzetméter) meghaladta az országos átlagot (88). A 70 lakásból 40 épült 4, vagy annál több szobával. 12 lakás szűnt meg a megyében 2022 I. félévében, nyolccal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Az országos átlagtól elmaradó mértékben emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A 2022 I. félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (447) 5,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi magas bázishoz képest. Az év ezen szakaszában utoljára 2009 I. félévében volt ennél nagyobb a lakásépítési hajlandóság a megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!