Gazdaság

2022.10.25. 16:30

Országos összehasonlításban megyénk vezet a felszámolásokban

Augusztus és szeptember hónapban igen jelentős végelszámolási hullám indult a társas vállalkozások körében, az egyéni vállalkozók pedig már tízezrével szűnnek meg

M.K.

Forrás: Shutterstock

A két hónapban együttesen már 50 ezerrel több vállalkozást szűnt meg vagy lépett a megszűnés útjára, mint a korábban megszokott értékek. Ez elsősorban a szeptember elsején életbe lépett KATA változásnak köszönhető. Normál időszakban havonta 3-4 ezer egyéni vállalkozás szokott megszűnni, augusztusban és szeptemberben együttesen viszont 47 ezer egyéni vállalkozás szűntette meg tevékenységét, azaz csak az egyéni vállalkozások körében 40 ezerrel több vállalkozással több szűnt meg. Július végén 604 ezer egyéni vállalkozás működött az országban, azaz az egyéni vállalkozói bázis 6,6 százaléka szűnhetett meg a KATA szabályozás szigorítására.

A társas vállalkozásoknál hosszabb a megszüntetéshez vezető út, ebben a szegmensben az induló végelszámolások száma az, ami igen árulkodó. Augusztusban és szeptemberben együttesen 14 ezer 400 társas vállalkozás esetében indult végelszámolás, ebből 12 ezer 900 betéti társaságnál.

Azt sem lehet egyértelműen kimondani, hogy fennmaradó vállalkozások már gond nélkül tovább fognak működni. Egyrészt a korábbi tapasztalatoknak megfelelően vélhetően még sokan kivárnak a naptári év végéig, vagy sokan egyszerűen még nem jutottak el addig, hogy ténylegesen elindítsák a végelszámolást. Vélhetően a következő hónapokban még továbbra is magas megszűnési számokkal fogunk találkozni. Az OPTEN adatai szerint megyénkben szeptemberben 99 vállalkozást alapítottak, 33 megszűnt és 126-ot számoltak fel. Az utóbbi szám kiugró, az ország megyéit nézve a legnagyobb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!