HR-igazgató

2022.10.23. 10:42

Az Edutus Egyetem díszpolgára a törzsasztalra is büszke

Az Edutus Egyetem ünnepségén Gíber Mihály, a tatabányai AGC Glass Hungary Kft. HR-igazgatója a díszpolgári címmel járó oklevelet vehette át Némethné dr. Gaál Andrea rektortól. Vele beszélgettünk.

Mórocz Károly

Forrás: beküldött

– Mikor és hogyan került kapcsolatba a tatabányai felsőoktatással?

– Még a 2000-es évek elején kerültem kapcsolatba az egyetemmel, illetve jogelődjével a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájával (MÜTF). Foglalkozásomból adódóan mindig is nagy figyelmet fordítottam a helyi felsőoktatás alakulására. Az a vállalat, amit akkor képviseltem, éppen indulóban volt: az FCI Connectors Hungary Kft. zöldmezős beruházásként indult 1999 végén a Tatabánya-Környe Ipari Parkban – és nagy számban kerestünk felsőfokú végzettséggel bíró szakembert. Ekkor kerestem meg az akkori főiskola rektorát, a kapcsolatom azóta is töretlen az intézménnyel.

– Tagja volt a MÜTF kuratóriumának és most az Edutus felügyelőbizottságának. Milyen jelentős döntésekre emlékszik vissza szívesen?

– Több eseményre is szívesen emlékszem vissza az elmúlt időszakból. A többi között a műszaki szakok beindítását hosszú ideje szorgalmaztam, de nagy öröm volt számomra minden egyes új szak megjelenése az intézmény portfóliójában. Különösen nagy sikernek éltem meg, amikor sikerült az egyetemi rangot megszerezni.

– Népszerű a vállalkozók körében is a Bláthy Ottó Törzsasztal, amelynek egyik házigazdája. Ezeknek a rendezvényeknek a visszajelzések alapján volt, illetve van gyakorlati haszna?

– Igen, a részvevők visszajelzései alapján ezt nyugodtan kijelenthetem, mivel minden alkalommal a vállalkozásokat közvetlenül érintő témákra kérünk fel előadókat. A rendezvények haszna több szinten is megjelenik, egyrészt közvetlen aktuális információt, tudást adnak át az előadók a cégvezetőknek, másrészt lehetőséget biztosítunk a cégvezetők közötti aktív vélemény- és tapasztalatcserére. Az is fontos, hogy  új üzleti kapcsolatok kialakításában is segítséget nyújt ez a rendezvény.

Helyben kínáljunk lehetőségeket!

– A jövő is szóba került. Megtudtuk, hogy Gíber Mihály továbbra is szoros kapcsolatban marad az egyetemmel. – Javaslataimmal, ötleteimmel igyekszem támogatni azt a küldetést, hogy az Edutus a szó több értelmében is Komárom-Esztergom megye egyeteme legyen – hangsúlyozza. – Fontos, hogy az itt felnövekvő  tehetséges fiataloknak itt helyben is tudjunk felsőoktatási képzési alternatívát felmutatni. A Stúdium Közalapítvány kuratóriumának elnöke vagyok, így átlátom, hogy kiemelt szerepe van és lesz a különféle pályázati lehetőségeknek. Ha például valaki középiskolásként a Kóta József Gyakornoki Program keretében talál magának egy-egy szimpatikus tatabányai céget – Coloplast, Bridgestone, Sanmina-SCI, Tatabánya Erőmű, NHSZ, széles a skála –, akkor jó eséllyel ott is marad, vagyis itt, a megyében. A következő lépcső az lehet, hogy továbbtanul, és akkor miért ne válassza éppen az Edutust, ahol újabb plusz lehetőségekkel találkozhat? Mindehhez a közös gondolkodás jelentőségét tenném hozzá, amelyre folyamatosan figyelni kell a cégek és az egyetem részéről egyaránt.

– A záróvizsga bizottságok elnökeként hogyan látja a hallgatók felkészültségét?

– Mind a műszaki, mind a közgazdasági szakterületekről rendszeresen kapok felkérést a záróvizsga bizottság elnöki teendőinek ellátására, ha jól emlékszem, immár egy évtizede. Ezen idő alatt jó pár hallgatóval találkoztam aki záróvizsgát tett, és kijelenthetem, hogy a döntő többség nagyon magas szinten felkészül. A tíz év alatt mindössze egy hallgatót kellett elutasítanunk. Azt gondolom , hogy a hallgatók felkészültségét az is jól mutatja, hogy milyen izgalmas karrierutakat futnak be az itt megszerzett tudás birtokában.

– A felnőttoktatás megfelelő szerepet kap az Edutuson? Mekkora az igény erre a cégek részéről?

– Úgy gondolom, hogy a felnőttképzés szerepe már ma is fontos az egyetem életében, de a jövőben még nagyobb lesz. Gyorsan növekszik az elvárt tudás mennyisége szinte minden szakmában, valamint fel kell készülni a váltásokra is. Ehhez olyan rugalmas intézmények kellenek, mint az Edutus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!