Milliárdok

2022.08.25. 10:06

Megyénkben is nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a tatabányai kisboltos nem vár meglepetést

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarország kiskereskedelmi üzlethálózatának a csomagküldő és internetes kiskereskedelem nélküli forgalma folyó áron 2021-ben megközelítette a 3261 milliárd forintot. Az idei első negyedévben növekedés volt tapasztalható Komárom-Esztergom megyében is.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A Covid19-járvány miatt hozott korlátozások feloldásával tavaly áprilisa óta a volumen növekedése folyamatos, így az idei első negyedévben a forgalom 11 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A fővárosban és a megyék mindegyikében emelkedett a vásárlások száma, a legnagyobb növekedést, csaknem 20 százalékot Győr-Moson-Sopron megye bolthálózata realizálta.

A lakosságra vetített kiskereskedelmi forgalom januártól márciusig átlagosan 337 ezer forint volt. Budapest 410 ezer forintos egy főre jutó értékével vezette a rangsort, ezt követte Győr-Moson-Sopron megye 390 ezer forinttal. A megyék többségében a mutató értéke elmaradt az országostól.

A KSH szerint megyénk kiskereskedelmi üzleteinek forgalmán már több mint egy éve nem mutatkoznak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések hullámzó hatásai, hiszen az eladások volumene 2021 áprilisa óta tendenciáját tekintve ismét emelkedik. Az idei első negyedévben folyó áron 96,3 milliárd forint értékű forgalom realizálódott, ez az országosnak 3 százaléka.

Szerényebb növekedés - A kiigazítás nélküli adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom volumene – az országosnál szerényebb mértékben – 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A növekedés mértéke a főváros és a megyék körében itt volt a legkisebb. Egy lakosra átlagosan 322 ezer forint bolti forgalom jutott, ami 18 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedévben. A mutató értéke 15 ezer forinttal elmaradt az országos átlagtól.

Mini közvélemény-kutatásunk szerint májustól szeptemberig szintén növekedés volt megfigyelhető a tavalyi második negyedévhez képest. Az év hátralévő részében, ahogyan a gazdaság minden szektorában, úgy a kiskereskedelemben is sok a bizonytalanság.

Egy tatabányai kisbolt tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, hogy szeptemberben és októberben várhatóan nem lesz különösebb meglepetés, csökkenés a forgalomban. Amíg egyelőre "csak" beszélnek és jósolnak az energiaárak emeléséről, a családok nagy része nem változtat a mindennapokhoz kötődő vásárlási szokásain.

Ez valószínűleg novemberben és decemberben változhat: amikor megérkeznek a magas gáz- és áramszámlák, sokan alaposan elgondolkodnak, mire is költsenek a megmaradó pénzből. Egyértelműen megnő majd a különféle akciók, kiárusítások száma. Végül, de nem utolsó sorban a "céges" energiaárak hatalmas növekedése azzal is járhat, hogy számos kiskereskedő lesz, aki nem képes fizetni a számlákat, és kénytelen bezárni ország- és megyeszerte. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!