NAV

2022.02.23. 13:07

Március 16-ig még SMS-ben is kérhető az adóbevallás postázása

A Nemzeti Adó és Vámhivatal tájékoztatása szerint sem ügyfélkapu, sem elektronikus személyi igazolvány, sem telefonos, sem pedig arcképes azonosítás nem szükséges ahhoz, hogy az éves szja bevallási tervezetet kézhez kapjuk.

Kemma.hu

Doktor Imre Zoltántól, a NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó-és Vámigazgatóság adószakértőjétől megtudtuk, hogy 2022. március 16-ig akár postai úton is kikérhetjük  aktuális adóbevallásunkat. Amennyiben valaki ezt a szolgáltatás szeretne igénybe venni, annak csupán egy olyan sms-t kell elküldenie a NAV-hoz, mely tartalmazza adóazonostó jelét és születési dátumát. Fontos tudnivaló, hogy a NAV ebben az évben is automatikusan,  külön kérés nélkül elkészíti azon munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó szja-bevallási tervezetét, akikről az adóhivatal munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik.  

Akik a KAÜ-azonosítóval – azaz ügyfélkapuval, elektronikus személyi igazolvánnyal,  telefonos azonosítással, arcképes azonosítással – rendelkeznek, márciustól az eSZJA portálon megnézhetik a személyre szabott aóbevallást. A postai szolgáltatás mellett döntő ügyfelek számára a NAV, az elkészült tervezeteket legkésőbb április 30-ig  küldi el. 

Azok, akik valami oknál fogva esetleg elmulasztják a március 16-i határidőt, május 20-ig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain kikérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását.  Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is május 20-ig nyílik lehetőség  elektronikusan és papíron nyilatkozatot benyújtani.

Több módon is kérhető

Az eSZJA Portálon online a KAÜ-vel rendelkezők intézhetik adóügyeiket,  SMS-ben pedig a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában kérhető a bevallás postázása: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn. Emellett az eSZJA-oldalon elérhető webűrlappal, levélben, a BEVTERVK formanyomtatványon, telefonon a 1819-es hívószámon vagy az előzetes regisztrációhoz kötött ÜCC vonalon, illetve személyesen, az ügyfélszolgálatokon kérhető a nyomtatvány potázása. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!