zöldebb üzem, zöldebb autók

2021.06.22. 14:14

Zöldre vált a Suzuki: környezetvédelmi programot indított az esztergomi cég

Az esztergomi székhelyű Magyar Suzuki Zrt. keddi online sajtótájékoztatóján több fontos témakört érintettek az előadók. A többi között megtudhattuk a 2020-as üzleti eredményeket, valamint az idei terveket és kihívásokat.

Mórocz Károly

Stabilak a vevői igények, piacvezető a Suzuki Vitara és az SX4 S-CROSS

Forrás: Magyar Suzuki Zrt.

Fotó: [email protected]

Bonnár-Csonka Zsuzsanna vállalati kommunikációs vezető üdvözölte az újságírókat és a Magyar Suzuki Zrt. vezetőit. Bemutatkozott Atsumi Masato, aki májustól vezérigazgató az esztergomi autógyártó cégnél. Immár 34 éve dolgozik a Suzuki Csoportnál, ebből egy évtizede Európában. Történelmi időszaknak nevezte a mostanit, hiszen tavaly volt 100 éves a japán Suzuki, idén ünnepli 30. születésnapját az esztergomi gyár. Hangsúlyozta, hogy a Suzuki elkötelezett a zöldebb jövő mellett, mindent megtesznek a környezetvédelem érdekében. Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy szerinte biztosan megrendezik idén Tokióban az olimpiát, méghozzá sikeresen. Az még kérdéses, hogy mennyi nézőt engedélyeznek, a következő hetek során dől el.

Krisztián Róbert kereskedelemért és értékesítésért felelős operatív igazgató számokat sorolt. Az esztergomi gyárban 2020-ban

összesen 112 475 jármű gördült le a gyártósorokról. A teljes gyártás 87 százalékát 123 országnak értékesítették. A vállalat tavaly, a koronavírus miatti nehézségek ellenére is 11,55 százalékos részesedéssel vezette, ezzel ötödik éve uralja a hazai újautó-eladásokat. A Magyar Suzuki 1 656 7 millió euró nettó árbevétellel zárta a tavalyi évet. A pandémia 362 millió forintos többletköltséget jelentett a cégnek. A tervek szerint az idén 143 000 autót szerelnek össze a királyvárosban. Stabilak a vevői igények az új autók iránt, remélhetően ez így is marad.

– Hibrid meghajtású gépkocsikat értékesítünk az uniós piacokon, így Magyarországon is – tette hozzá az operatív igazgató. – A magyarok legkedveltebb újautó modellje ismét a Vitara lett. A teljes piac TOP 3 modellje között a Suzuki SX4 S-CROSS foglalta el a képzeletbeli dobogó második fokát. A két közönségkedvenc hazai gyártású Suzuki a szakma elismerését is kivívta: az Év Magyar Autója verseny első díját 2020-ban az SX4 S-CROSS nyerte el, a Vitara ezüstérmet szerzett. A csiphiány is szóba került. Eddig nem kellett emiatt korlátozni a termelést, de figyelmeztető jel, hogy romlott a helyzet. Az sem kizárt, hogy lesz még termeléskiesés.

Dr. Fejesné Gyurján Ildikó HR-ért, pénzügyekért és informatikáért felelős operatív igazgatótól megtudtuk, hogy a járvány miatt a tavalyi árbevétel 30 százalékkal volt kevesebb, mint a 2019-es. A pénzügyi helyzet egyértelműen stabil a Magyar Suzukinál, és bizakodnak a jövőben, a további erősödésben. Az is elhangzott, hogy májustól saját oltópontot alakítottak ki a gyárban, ahol eddig 283 dolgozó kért és kapott védőoltást. A munkatársak átlagosan 12 százalékos béremelést kaptak tavaly, az elmúlt négy évben pedig, az Üzemi Tanáccsal egyeztetve a fizikai dolgozók fizetése 65 százalékkal, az irodai munkatársak bére pedig 43 százalékkal emelkedett. A munkavállalók három alkalommal, júniusban és szeptemberben fél havi munkabérnek, decemberben pedig jelenlét és teljesítmény alapon egy havi munkabérnek megfelelő év végi bónuszt kaptak.

Zöldebb üzem, zöldebb autók program

–- A tavalyi bizonyult a három évtized legbonyolultabb évének – mondta dr. Urbán László vezérigazgató-helyettes. – Ezzel együtt szeptember óta folyamatosan erősödünk. Ez azért is lényeges, mert a beszállítókkal és a márkakereskedőkkel együtt 10 000 embernek ad munkalehetőséget, biztosít megélhetést közvetlenül vagy közvetve a Magyar Suzuki. Tavaly sikeresen folytatódott Esztergomban a 2016-ban indult, és számos Ipar 4.0-ás fejlesztési elemet tartalmazó, a versenyképesség fokozását célzó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) projektjeinek megvalósítása. A robotizáció továbbra is hangsúlyt kap a fejlesztések terén. Elindult a Zöldebb üzem, zöldebb autók belső program is, hogy az esztergomi cég üzemegységenként megtalálja és beépítse a széndioxid-kibocsátást csökkentő technológiákat a gyártási folyamatba és az autókba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!