bérfejlesztés

2019.02.22. 19:58

Megszületett a megállapodás a Suzukinál a bérekről

A Magyar Suzuki Zrt.-nél folyó bértárgyalások lezárultak, a felek megegyeztek a bérfejlesztés minden pontjában.

Kemma.hu

Forrás: evotech.hu

A Suzuki a közelmúltban elbocsátott, frissen megválasztott szakszervezet titkár elbocsátásakor úgy nyilatkozott, hogy a munkavállalók által megválasztott tagokból álló üzemi tanáccsal egyeztet minden, a dolgozókat érintő kulcskérdésről (munkakörülmények, bérezés, juttatás, támogatott szabadidős tevékenységek), és hogy nem kommentálják az érintett munkavállalójuk elbocsátását a személyiségi jogok védelme és a vállalat etikai normái miatt. A hétfőn a céghez utazó ellenzéki képviselőknek, akik arra akarták rávenni a cégvezetést, hogy ne alkalmazzák a munka törvénykönyvének módosításait, azaz a 400 óra túlórát lehetővé tévő túlóratörvényt, Ruska Viktória, a cég kommunikációs referense megerősítette: nincs szándék a törvény bevezetésére, ugyanakkor az idei béremelésről az egyeztetések folyamatban vannak.

A bértárgyalások február 22-i lezárásáról és a felek közötti megegyezésről adott ki közleményt a vállalat.

A Suzuki közleményéből megtudtuk, hogy a vállalat és az Üzemi Tanács közötti, tavaly december óta tartó tárgyalások keretében a felek megegyezésre jutottak a bérfejlesztés minden pontja tekintetében. A tárgyalás alapját az Üzemi Tanács által benyújtott javaslat képezte, amely a bérfejlesztésre és a dolgozók általános elégedettségéhez hozzájáruló béren kívüli juttatásokra vonatkozott.

Az Üzemi Tanáccsal folytatott eredményes egyeztetéseknek köszönhetően, a 2019. évi bérfejlesztésről szóló végleges megállapodás szerint az alapbéremelés mértéke átlagosan 18 százalék a fizikai dolgozók esetében. A múlt évben ebben a körben az átlagos alapbéremelése 12,5 százalék volt. Így tehát a vállalat 2018-ban és 2019-ben együttesen 30,5 százalékos bérfejlesztést hajtott végre az úgynevezett direkt dolgozók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!