best of 2018

2018.12.30. 07:20

Tatáról indulva hódította meg a nyolcvanas éveket az alföldi papucs

A régi cipőgyárnak sokat köszönhet Tata, de az ország egyik jellegzetes nemzedéki élménye is hozzájuk kötődik: itt készültek ugyanis az első alföldi papucsok.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A Tatai Cipő legalább annyira fogalom, sőt, márka volt a maga idejében, mint a Tisza Cipő. Nyolcvan évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a cipőgyár Tatán, ennek apropójából pedig találkozót szerveztek az egykori munkatársaknak a nyár végén.

A Jázmin utcai iskola is hozzájuk tartozott, bőrös szakkört tartottak az intézményben, de még a sportra is figyeltek. Molnár László, aki az alföldi cipőgyár fejlesztési főosztályvezetője volt 1978-ig, amikor ide került Tatára, felidézte, hogy a kézilabdacsapatot támogatták anyagilag is. Tatai Cipőgyár néven a hölgyek az NB II.-ben is eredményesen szerepeltek.

Nemcsak a városnak, hanem a dolgozóknak is sokat jelentett a cipőgyár. Sőt, az országnak is: itt készültek ugyanis az első alföldi papucsok. A hippikorszak idején a hollandok rendeltek annak idején egy krisztuspapucs-szerűséget, amelyet Molnár László továbbgondolt még Kecskeméten, hogy könnyített felszínű cipőt csinálnak belőle. A gyártás viszont Tatán kezdődött el, a technológiát az itteni GMK-sok csinálták meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!