Neszmély

2018.03.26. 06:59

Ezek a megye legkiválóbb sváb borai

Azon települések termelői nevezhettek a neszmélyi versenyen, amelyeknek német nemzetiségi önkormányzatuk van. Tizenkilenc sváb nedű kapott aranyat.

G. D. V.

Englenderné Hock Ibolya (a német önkormányzat képviseletében), Stöcker Kornél és Michl József

Fotó: Mazán

Első alkalommal választották meg a megye legjobb sváb fehér, rosé és vörösborát. A versenyen azon települések kis és nagytermelői indulhattak, amelyeknek német nemzetiségi önkormányzatuk van. Végül összesen 114 fajta bort neveztek be, a hétvégén közülük 19 kapta meg az arany minősítést.

A rangos díjátadónak a neszmélyi Hilltop Borászat és Borhotel adott otthont. A díjakat az esemény fővédnöke, Michl József, Tata polgármestere adta át, aki nem mellesleg a Zsigmond király borlovagrend tagja.

Waldmann-né Baudentisztl Éva (a megyei németek önkormányzatának elnöke), Ströcker Kornél és Michl József
Fotós: Mazán

A verseny egyik különlegessége az volt, hogy itt a hobbi borászok a nagy termelőkkel együtt nevezhettek. Sőt, az egyik legjobb bornak járó elismerést is pont egy hobbi borász érdemelte ki. Szűcs István alig 15 éve foglalkozik borászattal. Fél hektáros területen csupán 900 tőkéje van amikből négy fajta bort készít. Ezért is lepte meg, hogy 2017-es Chardonnay borát a legjobb fehérbornak választották, 2017-es Sauvingnon Blanc fehérbora pedig arany minősítést kapott. A zsűri továbbá legjobb vörös bornak választotta Hosszú József 2017-es Syrah-at, a legjobb rosé pedig Ströcker Kornél Kékfrankos Rozéja lett.

A díjazott borokat a verseny szervezője, a Komárom-Eszergom Megyei Németek Önkormányzata saját költségén szállítja a mecseknádasdi országos német borversenyre.

További részletek a hétfői 24 Órában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!