Csúcson

2023.07.16. 20:00

Suhajda Szilárd tragédiája elgondolkodtatta, de mégis csúcsra ért Varga Csaba

Éppen az egykori esztergomi főiskolás, Suhajda Szilárd tragikus Himalája- expedíciója idején lett biztos Varga Csaba indulása a Nanga Parbathoz. Akkor elbizonyltalanodott, de végül mégis nekivágott és meghódította oxigénpalack nélkül a világ egyik legveszélyesebb csúcsát.

Kemma.hu

Varga Csaba hegymászó Budapesten

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Hazaérkezett és rövid sajtótájékoztatót is tartott a világ egyik legveszélyesebb hegyét pótlólagos oxigén használata nélkül meghódító Varga Csaba. Többek között elárulta, hogy május végén lett biztos, hogy elindul a Nanga Parbat-expedícióra. Éppen akkor, amikor a volt esztergomi főiskolás, Suhajda Szilárd tragédiája történt a a világ legmagasabb hegyén.

– Akkor erősen elgondolkodtam, hogy talán mégsem kellene menni, de végül mégis nekiindultam. Ez a hatodik nyolcezres hegycsúcsom. Eddig, hála istennek, minden rendben volt. A Nanga Parbat egy nagyon nehéz hegy – mondta Varga Csaba. – Idén két mászótársamat és barátomat veszítettem el: Győrffy Ákost és Suhajda Szilárdot. Ezt a sikert az ő emléküknek ajánlom fel – tette hozzá a hegymászó.

Mint ismert: Varga Csaba nagyváradi hegymászó oxigénpalack és serpák nélkül elérte a világ 9. legmagasabb csúcsát, a 8126 méteres Nanga Parbatot. A 41 éves Varga Csaba a nagyváradi magyar kisebbség képviselőjeként kezdett el hegyeket mászni. Az első expedíciókba egyedül vágott bele, a mászásokat szinte kizárólag az építész szakmájából félretett pénzéből finanszírozta. 2023-ig összesen hat, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs tetején állt – valamennyin kisegítő oxigénpalack használata nélkül. Ezzel jelenleg ő a legtöbb nyolcezres csúccsal rendelkező, élő magyar hegymászó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában