nosztalgia

2021.04.20. 07:12

60 éves emlék: Törőcsik Mari és Bodrogi boldog és szép volt Pilismaróton

Törőcsik Mari életművét hosszan sorolhatnánk, ám most azt a filmjét ragadjuk ki, amely Komárom-Esztergom megyéhez köti őt – egy filmforgatás erejéig.

F. M.

Törőcsik Mari életművét hosszan sorolhatnánk, ám most azt a filmjét ragadjuk ki, amely Komárom-Esztergom megyéhez köti őt – egy filmforgatás erejéig.

Forrás: Magyar Fotóarchívum/MAFAB

Az egész országot megrázta a hír, hogy életének 85. esztendejében, április 16-án pénteken elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze. A művésznő megyei sikerei felidézése után most egy kevésbé emlegetett, pilismaróti filmforgatásához kapcsolódóan emlékezünk rá.

A sikerfilm forgatása Pilismaróton

Törőcsik Mari egyik emlékezetes és közönség által is kedvelt szerepe volt a Házasságból elégséges című, 1961-es film Szöszije. A történetet Gergely Márta 1960-as azonos című regényéből adaptálták filmvászonra, a forgatókönyvet maga az írónő készítette. Törőcsik Mari a filmben a Bodrogi Gyula alakította Árpád ifjú, szertelen feleségét, Szöszit játszotta. A házasságot és a párkapcsolatot épp tanuló, egymást folyton ugrató és piszkáló filmbeli pár a való életben is házas volt akkoriban.

A regény egyik cselekménye szerint Pilismarótra utaznak strandolni az ifjú szerelmesek Szöszi húgával. A film alkotói hűségesek is maradtak az eredeti történethez, így a jelenetet a valóságban is a pilismaróti Duna-parton forgatták.

Kamaszfiú statisztaszerepben

A forgatás '61 nyarán volt, a stáb helyieket kért fel, hogy statisztáljanak egy-egy jelenet erejéig. Így került a film kockáira kamaszként a dorogi Mikolai Győző is, aki megosztotta a Kemma.hu-val személyes élményét a forgatásról.

– Családommal 1955-ig Pilismaróton laktunk, de édesapámmal és Laci öcsémmel utána is minden évben visszajártunk a Duna-partra, vagy ahogy akkor hívták, az Aranypartra nyaralni – kezdte a történetet a férfi. Ilyenkor a parton lévő ÁFÉSZ-üdülőben, vagy egy hétvégi házában laktak. Így keveredtek a stáb közelébe. Hozzátette, nem is tudták, milyen film lesz, a címét sem tudták, de bevállalták a munkát.

Emlékei szerint 15-20 fős stábbal érkeztek a filmesek a partra. Egyébként a forgatás helyszínétől körülbelül 100 méterre, az említett ÁFÉSZ vendéglőbe jártak étkezni, netán legurítani egy-egy korsó sört is. A férfi és testvére kaptak hát az alkalmon, és jelentkeztek statisztának.

– Szerepünk szerint az öcsémmel 15-20 métert kellett futnunk a víznél, ezt többször is meg kellett tennünk, a rendező utasításának megfelelően. Aztán volt néhány fiú, akiknek a vállukon evezős csónakkal kellett a Duna felé menetelniük. Megjegyzem, ezért a néhány perces(!) jelenetért 150 forintot kaptunk, amely a '60-as évek elején igen szép pénz volt. Akkoriban a gyári munkások kerestek ugyanis havi 1500-2000 forintot – tette hozzá a férfi.

Az idős Mikolai Győző hatvan év távlatából idézte fel az emlékeket (Fotó: beküldött)

Törőcsik és Bodrogi jól „mutatott” egymás mellett

A két fiú jól végezte munkáját, bekerültek az egyik jelenetbe, és valóban elfutnak Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula kettőse mellett, akik szerepük szerint a parton sütkéreznek fürdőruhában. Mikolai Győző és testvére így gyakorlatilag egészen közelről láthatta a színészpárt, akire így emlékezett a férfi:

– Törőcsik Mari igen fiatal volt, akárcsak akkori férje, Bodrogi Gyula. Boldognak látszottak, szépen „mutattak” egymás mellett. Emlékezetem szerint Törőcsik Marin egyrészes fehér fürdőruha volt, „Túró Rudis“ piros pöttyökkel. A stáb pedig igazán vidám társaságként maradt meg emlékeimben. Lezserek voltak, persze a rendező minden utasítását végrehajtották – idézte fel a dorogi férfi hatvan év távlatából annak a nyári napnak a mozzanatait.

A pilismaróti jelenet 4:44-nél kezdődik, és 5:06-nál jól kivehető a Dömössel szemben található, a Dunáig lenyúló Szent Mihály-hegy is. A két fiú, Mikolai Győző és testvére pedig 5:22-nél szalad el a pártól néhány méterre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában