vizes vb – úszás

2017.07.28. 19:05

A pénteki számokat is leúszták a magyarok

Meglepetésekkel tarkított úszásokat produkáltak versenyzőink az esti futamokon.

200 hát – Bernek Péter országos csúccsal hatodik lett a férfiaknál, Hosszú döntőzik, Burián Kata pedig a tizedik helyen zárta a számot.

50 gyors – Takács Krisztián 15. helyen zárt, így nem jutott döntőbe.

100 pillangó – Cseh László a hatodik legjobb, míg Milák Kristóf országos csúccsal, a harmadik legjobb idővel jutott a döntőbe.

A szám 2010-es ifjúsági olimpiai bajnoka, Bernek Péter először a csütörtöki elődöntőben javította 1:55.79-re saját, 2012-es országos csúcsát, majd pénteken az új időt faragta tovább.

Bernek az 1-es pályán vágott neki a négy hossznak, egészen az utolsó fordulóig a hetedik helyen tempózott, majd a záró 50 méteren nagy hajrába kezdett, úgy tűnt, akár előrébb is végezhet, végül hatodiknak nyúlt be, 1:55.58 perces országos csúccsal.

A női 200 méter hát elődöntőbe Hosszú Katinka, a szám 28 éves olimpiai ezüstérmese a második legjobb idővel, míg a 22 éves Burián a tizenegyedikkel került be a legjobb 16-ba.

A háromszoros olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok Hosszú az első futamban kapott helyet. A hazai közönségkedvenc – aki szokás szerint hangorkán közepette lépett be a medencetérbe – erősen kezdett, azonban ellenfelei tartották vele a lépést, a magyar úszó az utolsó fordulót követően negyedik volt. A hajrá után szoros célba érkezést láthatott a közönség, Hosszú negyediknek 2:07.51-gyel érintette a falat. Ez az idő több mint két tizeddel gyengébb, mint amit a délelőtti előfutamban úszott.

Őt Burián követte, a 22 éves versenyző a második elődöntőben 2:08.65 perces idejével bő három tizeddel maradt el egyéni legjobbjától, így a futamban ötödik, összesítésben tizedik lett.

Takács Krisztián, az 50 méter gyors 31 éves országos csúcstartója (21.42) délelőtt éppen csak „becsúszott” a legjobb 16 közé. A vb legnépesebb, 125 versenyzőt felvonultató mezőnyének elődöntőjében ugyan sikerült javítania 22.18-as első idején, de a 22.05 másodperces délutáni eredmény nem ért finálét.

Cseh László és Milák Kristóf közül 100 méter pillangón elsőként a szám olimpiai ezüstérmese, a legutóbbi két világbajnokságon, Barcelonában, majd Kazanyban is második Cseh állt rajtkőre, többek között az ötkarikás címvédő szingapúri Joseph Schooling, illetve a dél-afrikai, 200-on győztes Chad Le Clos társaságában.

A magyar versenyző nagyon rosszul rajtolt – mindenkinél több mint egy tizeddel lassabb volt –, így csak nyolcadiknak fordult, azonban végül egy elképesztő hajrával, 51.16-os idővel másodiknak jött be. Ez mindössze két századdal rosszabb (51.14), mint amivel Rióban Le Clos-val és Michael Phelpsszel hármas holtversenyben ezüstöt nyert.

Ezt követően Milák érkezett, aki délelőtt 51.23-as új egyéni rekorddal, egyben junior világcsúccsal tette le a névjegyét: veterán honfitársához hasonlóan ő sem kezdett túl jól, de aztán óriási tempót diktálva harmadiknak fordult, majd az amerikai Caeleb Remel Dresselre tapadva elképesztő, 50.77-es idővel csapott a célba. Ezzel megdöntötte Cseh László országos csúcsát, a tavalyi londoni Európa-bajnokságon felállított 50.86-os időt.

A szám döntőjét szombaton rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!